Patiëntenfolder

Test: Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) voor kinderen met overgewicht

Komt uw kind voor een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT)? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) voor kinderen met overgewicht bij het LUMC en hoe u zich kunt voorbereiden .

Deze informatie is opgesteld door het WAKZ.

  

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Het doel van de OGTT is het onderzoeken van de glucose gevoeligheid. De bloedsuiker, oftewel glucosespiegel, wordt geregeld door een aantal hormonen. Insuline is hiervan de belangrijkste. Als de suikerspiegel stijgt, door het eten of drinken van suiker bevattende stoffen, zorgt insuline ervoor dat de bloedssuiker niet te veel stijgt. Suikerziekte, of een voorstadium daarvan, kenmerkt zich door het feit dat er onvoldoende insuline wordt gemaakt en dus de suikerspiegel onvoldoende daalt na eten of drinken. We zien dit vaak bij kinderen met overgewicht. Dit kunnen we gestandaardiseerd onderzoeken door de glucose- en insulinespiegels te meten na inname van een vaste hoeveelheid suikerwater.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Uw kind mag de avond voor de test vanaf 22.00 uur niet meer eten en drinken, alleen nog water. Indien uw kind medicijnen gebruikt, overlegt u dan met de arts of deze ingenomen mogen worden. Wij raden u aan iets ter vermaak mee te nemen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

U meldt zich op de dag van het onderzoek op de afgesproken tijd op de Polikliniek en Dagbehandeling Stad, (J - 6S), route 652, in het LUMC. 

Op de afdeling wordt een infuusnaaldje in de arm gebracht, dat tijdens het onderzoek blijft zitten. Daarna wordt er een infuussysteem aangekoppeld. Via dit infuussysteem wordt bloed bij uw kind afgenomen. Na de eerste bloedafname krijgt uw kind twee bekers met suikerwater te drinken. Na het opdrinken van dit suikerwater, wordt er nog drie keer bloed afgenomen. 

Duur van de test 

De test duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Geen.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Ongeveer twee weken na de OGTT krijgt u een telefonische afspraak met de behandelend arts. Het vervolgtraject verschilt per kind.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met Polikliniek en Dagbehandeling Stad, tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 071 - 526 62811.