Patiëntenfolder

Colonscopie of Sigmoïdscopie bij kinderen

Komt uw kind voor een colonscopie of sigmoïdoscopie? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees meer over een colonscopie en sigmoïdoscopie bij kinderen en hoe u uw kind kunt voorbereiden.

                        

Onze zorg

Wat is Colonscopie of Sigmoïdscopie bij kinderen?

Een colonscopie is een onderzoek waarmee de arts de binnenkant van de dikke darm (zie plaatje) bekijkt. Zo kan de arts de oorzaak van de klachten van uw kind onderzoeken. De arts gebruikt hiervoor een soepele slang, een endoscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een heel klein videocameraatje. De arts kan nu de binnenkant van de darm zien op een beeldscherm. Er kunnen kleine stukjes uit de darm (biopten) worden gehaald voor onderzoek. Ook kan de endoscoop worden gebruikt voor andere behandelingen, zoals een poliep weghalen. Een sigmoïdoscopie is ook een colonscopie, maar hierbij wordt alleen het onderste deel van de dikke darm onderzocht. De arts zal met u bespreken welk onderzoek nodig is.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Uw kind heeft klachten waarvan de oorzaak mogelijk in de dikke darm ligt. Als de oorzaak van deze klachten niet gevonden kan worden met ander onderzoek (bijvoorbeeld onderzoek van bloed, ontlasting of met röntgenfoto’s) kan een colonscopie het beste onderzoek zijn. Uw arts zal u uitleggen waarom dit onderzoek bij uw kind wordt nodig is.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

  • Uw kind krijgt enige tijd vóór het onderzoek een telefonische afspraak. Hier zal een anesthesioloog (slaapdokter) beoordelen of uw kind veilig onder narcose kan.
  • U krijgt een brief waarin staat op welke dag en hoe laat het onderzoek is. Ook staat bij welke afdeling u zich moet melden.
  • Ook krijgt u algemene informatie over het verblijf in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld de voorbereiding thuis, wat u moet meenemen en de gang van zaken tijdens de opname.

Voorbereiding 

Voor een colonscopie is het nodig om alle poep uit de hele dikke darm te spoelen, omdat de arts anders de darm niet goed kan zien tijdens het onderzoek. Voor een sigmoïdoscopie hoeft alleen het onderste deel van de dikke darm te worden geleegd.

Colonscopie: jonger dan 6 jaar

De dag voor het onderzoek wordt uw kind al opgenomen op de afdeling. Uw kind krijgt een dun slangetje (neussonde) in de neus naar de buik. Door dit slangetje wordt een speciale vloeistof (laxeermiddel) toegediend. Dit zorgt ervoor dat alle poep uit de darmen gaat. Het duurt ongeveer 4 tot 6 uur.

Colonscopie, vanaf 6 jaar

Zeven dagen voor het onderzoek: de voorbereiding begint 7 dagen thuis met een dieet zonder vezels. U krijgt hierover een aparte folder: Thuisvoorbeiden met picoprep.  

Twee dagen voor het onderzoek: uw kind moet in de avond 2 pilletjes bisacodyl (laxeermiddel) innemen.

Eén dag tevoren: u geeft u w kind 2 keer 1 bekertje met picoprep (sterk laxeermiddel) en moet uw kind heel veel laten drinken.

Uw kind mag deze dag niks meer eten tot na het onderzoek. Wel mag uw kind hierna helder drinken (water, thee, limonade) tot uw kind niets meer mag drinken in verband met de narcose.

Sigmoïdoscopie

Hiervoor hoeft uw kind zich niet thuis voor te bereiden. Op de dag van het onderzoek krijgt uw kind een klysma (medicijnen via de anus). Hiermee wordt de ontlasting gestimuleerd, waarna het onderste deel van de dikke darm onderzocht kan worden.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Op de dag van het onderzoek hoort u hoe laat uw kind ongeveer aan de beurt is. De verpleegkundige brengt uw kind naar de onderzoeksruimte. Eén van de ouders mag mee naar binnen. De anesthesioloog (slaapdokter) maakt uw kind in slaap. U mag bij uw kind blijven tot hij of zij slaapt.

De arts zal nu het onderzoek van de dikke darm, de colonscopie of sigmoïdoscopie doen. Dit duurt ongeveer 60 minuten (onder narcose brengen, colonscopie, wakker worden). Hierna gaat uw kind naar de uitslaapkamer. U wordt als ouder naar de uitslaapkamer gebracht en kan bij uw kind zitten terwijl hij of zij wakker wordt.

Als uw kind goed wakker is, gaan jullie terug naar de verpleegafdeling. Nu mag uw kind weer iets eten en drinken.

In de loop van de middag mag u met uw kind weer naar huis. Het kan zijn dat uw kind die dag nog wat suf en duizelig is, dus even het rustig aandoen!

Wanneer krijgt u de uitslag?

Vóór u naar huis gaat komt de arts met u praten over wat er is gezien. Als er een klein stukje weefsel is weggenomen (biopt) krijgt u na wee weken de uitslag. Uw arts zal met u afspreken hoe en wanneer dit met u besproken wordt

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Doet een colonscopie of sigmoïdoscopie pijn?  

Het onderzoek zal plaatsvinden onder algehele narcose, dus uw kind zal niets van het onderzoek merken. Na de ingreep klagen sommige kinderen soms over buikpijn. Dit is meestal door de lucht die tijdens het onderzoek in de darm wordt geblazen. Het laten van windjes is helpt om deze lucht weer kwijt te raken. U mag uw kind paracetamol geven.  

Is een colonscopie of sigmoïdoscopie gevaarlijk?  

Het onderzoek wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide kinderartsen en endoscopieverpleegkundigen. Het is een veilig onderzoek. Heel af en toe (minder dan 1:1000 onderzoeken) kan er een klein scheurtje in de dikke darm ontstaan, met name als er een heel zieke of vernauwde dikke darm is. Als er een poliep verwijderd moet worden, neemt de kans op het ontstaan van een scheurtje toe. Uw arts kan u hier meer over vertellen.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u van tevoren of achteraf vragen heeft, kunt u ons bereiken via

de polikliniek Stad: 071 - 5262811.

Handige links

Uitgebreide informatie over verschillende onderzoeken en ziektebeelden van maag en darmen kunt u vinden op de website van de Maag Lever Darm Stichting.