Gebroken vliezen zonder weeën tussen de 37 en 42 weken zwangerschap
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Verloskunde en GeboorteHuis Leiden.
Wat is Gebroken vliezen zonder weeën tussen de 37 en 42 weken zwangerschap?
Je had misschien verwacht dat je snel zou gaan bevallen, omdat de vliezen nu gebroken zijn. De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen. Er wordt nu dan ook afgewacht of de bevalling zich vanzelf aandient. Omdat het nu goed gaat met jou en je kind hoef je niet in het ziekenhuis te blijven en hoef je je op dit moment geen zorgen te maken.
Verschijnselen
Het breken van de vliezen
Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat ‘voortijdig gebroken vliezen’.
Het vruchtwater
Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijs-wit van keur met witte vlokjes erin. De vlokjes zijn huidschilfers met een talgachtige substantie erop. Het vruchtwater kan ook verkleuren. Het kan groen of bruin worden als er wat ontlasting van het kind in terechtkomt. Het kan rood worden door bijmenging van wat bloed. Is dat het geval, neem dan contact op met GeboorteHuis Leiden (zie contactgegevens verderop in de folder). Het vruchtwater wordt de hele tijd aangemaakt, dus nadat je vliezen zijn gebroken, kun je steeds een beetje vruchtwater blijven verliezen.
De functie van vruchtwater
De functie van vruchtwater is onder meer groei en beweging van het kind mogelijk te maken en bescherming te bieden. Wanneer de vliezen zijn gebroken, is er minder vruchtwater aanwezig. Dit is helemaal niet erg en heeft geen nadelige invloed. Omdat er steeds wat nieuw vruchtwater wordt aangemaakt, zit je kind nooit helemaal zonder.
Oorzaak
Oorzaak
De reden dat de vliezen voortijdig breken is nog niet bekend.
Hoe vaak komen voortijdig gebroken vliezen voor?
In Nederland heeft 4 tot 10% van de zwangeren met een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken voortijdig gebroken vliezen. Binnen 24 uur begint bij 70% van de zwangeren de bevalling vanzelf, binnen 48 uur is dat 90% en binnen 72 uur 95%.
Waarom u bij ons in goede handen bent
Waar moet je op letten bij gebroken vliezen?
Je vliezen zijn nu gebroken en dat betekent dat de natuurlijke afscherming tussen de buitenwereld en de baarmoederholte verdwenen is. Dit geeft een verhoogde kans op een infectie in de baarmoeder. Daarom is het belangrijk om iedere dag op controle te komen en thuis een aantal instructies op te volgen. Als je die nauwkeurig opvolgt, is de kans op een infectie in de baarmoeder zeer klein. Een verhoogde hartslag bij jou en het ongeboren kind en/of een verhoogde temperatuur kunnen wijzen op een infectie.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen afgewacht of er vanzelf weeën op gang komen, omdat de bevalling dan over het algemeen beter verloopt. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis. Intussen kom je iedere dag op controle op het GeboorteHuis om te kijken of het nog steeds goed gaat met jou en je ongeboren kind. We maken dan een hartfilmpje van het kind en controleren je temperatuur en hartslag.
Als je meer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. Na de bevalling nemen we wat bloed af uit de navelstreng om te kijken of het kind geen infectie heeft. Er zal ook een kweek van de vagina worden afgenomen met een wattenstokje om te onderzoeken of er risicovolle bacteriën aanwezig zijn. Daarnaast kijkt de kinderarts je kind na. Jij en je kind blijven in ieder geval tot 12 uur na de bevalling ter observatie in het ziekenhuis.
Waar moet u op letten na uw behandeling?
Instructies
Voor thuis
- Ga niet in bad
- Heb geen gemeenschap
- Gebruik geen tampons
- Verschoon regelmatig, in elk geval na elk toiletbezoek, het maandverband
- Controleer 4 keer per dag je temperatuur; meet rectaal vóór het douchen of 1 uur na het douchen.
- Spoel na elk toiletbezoek de vulva met kraanwater
Contact bij problemen na uw behandeling
Bel het GeboorteHuis Leiden (24 uur per dag bereikbaar) als:
- Je temperatuur boven de 38° is of 2 keer boven de 37,7° is geweest
- Je je ziek of niet lekker voelt
- Je buikklachten hebt
- Er bij verlies van vruchtwater een verandering is van kleur; dat het groenig of bruinig van kleur is in plaats van helder
- Je minder leven voelt van je kindje
- Je elke 4-5 minuten 60 seconden lang weeën krijgt
- Je ongerust bent
Contact
Als je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met GeboorteHuis Leiden. Dat kan via telefoonnummer 071-526 0900.