Patiëntenfolder

Blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Urologie.

Onze zorg

Verschijnselen

Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen.

Oorzaak

Een blaasontsteking ontstaat bijna altijd door bacteriën die uit de darm (Escherichia Coli (E-coli) bacterie) via de huid en de plasbuis in de blaas terechtkomen. 

Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de vagina en anus bij een vrouw erg dicht bij elkaar liggen. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen waardoor er eerder een blaasontsteking optreedt. 

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In het LUMC zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van terugkerende urineweginfecties. Na beoordeling van de verwijzing kan een patiënt gezien worden op het gezamenlijk spreekuur van de uroloog en internist-infectioloog. Tijdens de eerste afspraak wordt de vaak uitgebreide voorgeschiedenis en de actuele problemen besproken waarna aanvullend onderzoek zal worden aangevraagd. Bij het tweede consult wordt het aanvullend onderzoek beoordeeld en zo nodig een cystoscopie (kijk-onderzoek van de blaas ofwel blaasspiegelen) uitgevoerd. Na twee consulten heeft patiënt een advies voor een behandelplan. 

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van hardnekkige blaasontstekingen met blaasspoelingen met antibiotica. Daarnaast zijn er zo mogelijk ook studies naar behandelingen van urineweginfecties, zowel bij vrouwen als bij mannen.  

Meer informatie