Patiëntenfolder

Blaasspoelingen

Het intro veld is nog leeg

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Urologie.

Blaasspoelingen bij blaaskanker

Onze zorg

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

Waarom blaasspoelingen? 

Bij meer dan 50% van de patiënten zullen zij echter terugkeren.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Binnen enkele weken na de operatie (transurethrale resectie) komt u op de polikliniek of op de dagverpleging voor de eerste blaasspoeling. Voor elke nieuwe blaasspoeling wordt u gevraagd naar de mogelijke bijwerkingen. Indien bij u een infectie wordt geconstateerd, wordt de spoeling uitgesteld.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Drink 6 uren voorafgaande aan de spoeling zo weinig mogelijk. Bij gebruik van plastabletten: neem deze in na de behandeling en niet ervoor.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Er zijn meerdere middelen die voor blaasspoelingen worden gebruikt. Spoelingen met chemotherapie bevatten een celdodend middel , bijvoorbeeld mitomycine. Spoelingen met immuuntherapie bevatten een verzwakte bacteriestam ( BCG ) , of  een eiwit (KLH). Welk middel noodzakelijk is, en welk spoelschema gebruikt wordt door uw uroloog bepaald. Vooraf kan uw uroloog geen garantie bieden of in uw geval de spoelingen succesvol zullen zijn.

Procedure 

Door een arts of een verpleegkundige wordt er een katheter in de blaas gebracht (zie figuur). Eventuele aanwezige urine wordt onderzocht  op ontstekingscellen. Hierna wordt het medicijn d.m.v. de katheter in de blaas gebracht, waarna de katheter verwijderd wordt. U moet nu proberen het medicijn tenminste 1 uur in de blaas te houden. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Nazorg / voorzorg 

Het medicijn wordt na voldoende inwerking uitgeplast. Na de blaasspoeling mag u het ziekenhuis verlaten. Vermijd huidcontact met de vloeistof. Mannen kunnen het beste zittend plassen. Spoel het toilet goed door. Bij morsen van urine buiten het toilet s.v.p. de omgeving goed reinigen. Besmette kleding en ondergoed kunnen gewoon in de was. Behoudens huishoudelijke maatregelen en normale hygiëne behoeven geen extra voorzorgen genomen te worden voor kinderen of volwassenen in uw omgeving. Aangeraden wordt op de dag van de spoeling en de dag erna geen geslachtsgemeenschap te hebben. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Bijwerkingen

Als er toch bijwerkingen optreden, zijn dit vaak klachten van de blaas zoals frequente aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, moeite met ophouden van de urine, bloed of weefseldeeltjes bij de urine. Vrijwel altijd zijn deze verschijnselen verdwenen op de dag na de spoeling. Zo niet, dan kunnen de symptomen zonodig door uw uroloog bestreden worden met medicamenten.

Enkele soorten blaasspoelingen kunnen behalve blaasklachten ook algemene ziekteverschijnselen teweegbrengen zoals koorts, koude rilling, spierpijn en griepgevoel. Dit  moet na  8 - 12  uur grotendeels over zijn. Bij koorts , hoger dan 38,5 °C, moet U  contact opnemen met het ziekenhuis.    

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Controle 

Om het effect van de spoelingen te controleren zal uw uroloog regelmatig in uw blaas kijken (cystoscopie). Ook zal de uroloog regelmatig de  urine nakijken op aanwezigheid van tumorcellen. Af en toe zal een CT san van de nieren worden gemaakt

Hoe langer de blaastumoren wegblijven, hoe groter de kans dat U tumorvrij blijft. . Maar ook na jaren kunnen tumoren nog opnieuw verschijnen. Controles worden daarom minimaal 5 jaar  voortgezet. Mochten bepaalde spoelingen bij u niet helpen, dan kan vaak overgeschakeld worden op een ander type spoeling. Ook dit wordt dan met u besproken.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Tot slot

Deze folder betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 11.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie (tel. 071-5262304).

Handige links

https://www.allesoverurologie.nl/behandelingen/mitomycine-mmc-blaasspoeling/ 

https://www.allesoverurologie.nl/behandelingen/bcg-blaasspoeling/

https://www.blaasofnierkanker.nl/