Trombose profylaxe
Deze informatie is opgesteld door de afdeling Trombose en hemostase.
Wat is Trombose profylaxe?
Wanneer een bloedvat beschadigd raakt, bijvoorbeeld na een snijverwonding, komen bloedplaatjes en stollingseiwitten in het bloed in actie om het bloed te laten stollen, zodat het bloeden stopt. Soms ontstaan bloedstolsels spontaan, zonder dat er een bloedvatbeschadiging is, of soms houdt het stollingsproces langer dan noodzakelijk aan. Er kan dan trombose ontstaan, waarbij een bloedvat door een stolsel wordt afgesloten. Een trombose ontstaat meestal in het been (trombosebeen) en soms in de arm (trombosearm) of op een andere plek. Soms breekt (een gedeelte van) de bloedprop af, waarna het via de bloedvaten in de longslagaders terecht komt. In dat geval spreken we van een longembolie. De kans op het ontstaan van trombose neemt toe wanneer u langdurig bedlegerig bent, zoals tijdens een opname in het ziekenhuis. Andere risicofactoren voor het krijgen van trombose zijn onder andere roken, overgewicht, het gebruik van de anticonceptiepil en erfelijke aanleg.
Wat zijn de symptomen
Mogelijke klachten van een trombosebeen of -arm zijn:
- zwelling van het been of de arm
- een zwaar gevoel of pijn in het been (vooral in de kuit) of de arm
- een blauwe verkleuring van het been of de arm
- een strak gespannen huid van het been of de arm
- een rood en/of glanzend been of arm, met opgezette aderen op de huid
Mogelijke klachten van een longembolie zijn:
- kortademigheid
- pijn op de borst of pijn bij de ademhaling
- pijn bij zuchten of hoesten
- hoesten
- ophoesten van bloed
- een versnelde ademhaling
- een verhoogde hartslag
- een licht gevoel in het hoofd of flauwvallen
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Tijdens opnames in het ziekenhuis en in het bijzonder rondom operaties is het risico op het krijgen van trombose verhoogd. Afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis en de aard van de ziekenhuisopname of de operatie, kan er besloten worden tot het geven van een lage dosering bloedverdunnende medicijnen om u te beschermen tegen trombose. We noemen dit tromboseprofylaxe. Dit wordt toegediend in de vorm van onderhuidse injecties (laag-moleculair-gewicht heparine). In het LUMC wordt meestal gekozen voor nadroparine (fraxiparine). Bij sommige operaties of wanneer u in het verleden trombose heeft doorgemaakt, kan het noodzakelijk zijn dat de bloedverdunners ook in de weken na de ziekenhuisopname worden toegediend. Hierover krijgt u uitleg in het ziekenhuis.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Tips voor in het ziekenhuis
Volg deze tips tegen het optreden van trombose tijdens uw verblijf in het ziekenhuis:
- Kom zo vaak mogelijk uit bed en loop door de gang.
- Vraag de verpleegkundige of uw behandelend arts welke activiteiten u het beste kunt doen.
Tips voor thuis
Volg deze tips op om thuis het risico op trombose te verkleinen:
- Houdt u aan de beweegregels die uw specialist u heeft verteld.
- Kunt u de beweegregels niet opvolgen vanwege pijn of andere klachten? Bel dan de polikliniek waar u onder behandeling bent voor advies.
- Ligt u vanwege uw aandoening op bed of op de bank? Probeer dan ieder uur te bewegen, bijvoorbeeld door een stukje te lopen.
- Is lopen moeilijk voor u? Beweeg dan minimaal zes keer per dag uw kuitspieren:
- Til uw voeten op.
- Beweeg de voeten heen en weer, alsof u het gaspedaal van een auto intrapt.
- Herhaal dit zo vaak mogelijk.
- U kunt deze oefening ook doen als uw voet in het gips zit.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Bijwerkingen die voor kunnen komen bij het toedienen van de injecties nadroparine zijn kleine bloedingen, roodheid en soms zwelling van de huid op de injectieplaats.
Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling
Wanneer moet u meteen contact opnemen?
- Bel bij klachten de afdeling waar u was opgenomen:
- acute benauwdheid
- pijn met ademhalen
- plotselinge pijn op de borst
- Neem contact op met de huisarts, als u de eerdergenoemde klachten herkent van een trombosebeen, trombosearm of een longembolie.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Als u nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige of uw behandelend arts. Regel uw medische zaken online. MijnLUMC is een beveiligde online omgeving waar u gegevens over uw behandeling kunt inzien en medische zaken kunt regelen. U kunt er onder meer uw medisch dossier bekijken, uitslagen raadplegen, een afspraak inplannen of een beveiligde e-mail sturen naar uw specialist. Meer weten? Kijk op mijnlumc.nl.