Het gebruik van de EpiPen®
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Wanneer gebruikt u de EpiPen®?
Bij een ernstige allergische (anafylactische) reactie zoals zwelling van lippen, tong, ogen, acuut optredende benauwdheid, hoestklachten, braken of bewustzijnsverlies: direct EpiPen® toedienen!
Bij een geringe reactie zoals jeuk en roodheid van de huid adviseren we u af te wachten en uw kind eventueel een antihistaminicum te geven (drank of tablet). Dit krijgt u ook op voorschrift van de arts.
Twijfelt u? Gebruik dan altijd de EpiPen®.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Let op het volgende:
- Noteer de houdbaarheidsdatum van de EpiPen® in uw agenda. Zorg dat u voor die datum een nieuwe EpiPen® in huis heeft. U kunt zich ook registreren op www.epipen.nl. U ontvangt dan vóór de houdbaarheid verloopt een email of sms;
- Het is belangrijk dat degene die de EpiPen® nodig heeft, de EpiPen® ook altijd bij zich draagt.
- Controleer de helderheid van de vloeistof via het kijkvenster. Het kijkvenster kleurt donker ná gebruik. Bewaar de EpiPen® in bijgeleverde koker en eventueel etui. De EpiPen® is gevoelig voor licht en lucht;
- De EpiPen® bij voorkeur op kamertemperatuur bewaren, zeker niet in extreem koude of warmte;
- Er zijn 2 types van de EpiPen®. EpiPen® Junior 0.15 mg voor kinderen tussen de 15-30 kilogram en een EpiPen® 0.30 mg voor personen boven 30 kilogram. Wees hier alert op;
- De EpiPen® is voor éénmalig gebruik. Zodra de pen is gebruikt, moet de EpiPen® vervangen worden;
- Na gebruik van de EpiPen® altijd 112 bellen. De adrenaline in de EpiPen® werkt ongeveer 20-30 minuten. Uw kind kan misschien een tweede EpiPen® nodig hebben. Het ambulancepersoneel kan dan beslissen of een tweede EpiPen® toegediend moet worden. Om deze reden ontvangt u van de arts een recept voor 2 EpiPennen.
Tips
Tijdens het consult op de SEH ontvangt u een EpiPen Trainer. Hiermee kunt u instructie geven aan bijvoorbeeld grootouders, leerkrachten, groepsleiders, sportclubs.
Luchtvaartmaatschappijen eisen vaak een verklaring van de arts voor het meenemen van een EpiPen tijdens de vlucht. Controleer ruim voor vertrek wat de regels van de luchtvaartmaatschappij zijn.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Hoe gebruikt u de EpiPen®?
- Houd de EpiPen® stevig vast in de hand waarmee u de injectie geeft. Uw duim is aan de kant van de blauwe veiligheidsdop.
- Verwijder de blauwe veiligheidsdop van de EpiPen®.
- Stoot het oranje uiteinde van de EpiPen® in één beweging loodrecht in het dijbeen. Dit mag door de kleding heen. Een klik is hoorbaar en voelbaar.
- Houd de EpiPen® 10 seconden op zijn plaats en verwijder de EpiPen® loodrecht uit het been. Wanneer u de EpiPen verwijdert, zal de naaldkap zich automatisch over de naald sluiten.
- Masseer de injectieplaats gedurende 10 seconden.
- Zoek direct medische hulp: bel 112 en meld een geval van anafylaxie!
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Heeft u nog vragen over het gebruik van de EpiPen® neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp (SEH), telefoonnummer: 071-5262025.
Handige links
Meer informatie over een anafylactische reactie kunt u vinden op de website www.anafylaxis.nl of op epipen.nl.