Gips- of kunststofverband om de arm
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Spoedeisende Hulp.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Aandachtspunten
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water. Voor informatie kunt u terecht op de gipskamer.
Als u gips om uw arm heeft wordt het dragen van ringen sterk afgeraden. Bij eventuele zwellingen van de vingers kunnen er stoornissen in de bloedsomloop optreden.
Als u jeuk onder het gips heeft, probeer dan niet met pennen of breinaalden onder het gips te krabben. U kunt wondjes maken en deze kunnen gaan ontsteken.
Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.
Hooghouden
Bij een gips om uw arm is het belangrijk om deze hoog te houden met behulp van een mitella (draagdoek). De hand ligt hierin hoger dan de elleboog. In bed kunt u de mitella afdoen en de arm op een kussen leggen. De arm ligt dan hoger. Na 48 uur hoeft u de mitella niet meer de gehele dag om. Als er zwelling is, raden wij u aan de mitella wel de hele dag te dragen.
Oefeningen
Voorkomt verstijving in spieren/gewrichten.
- Strek en buig de elleboog (als deze niet in het gips zit)
- Draai rondjes met de schouder
- Maak een vuist en strek de vingers
- Span de armspieren aan.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Advies
Houdt u er rekening mee dat u met gips niet mag autorijden, omdat u dan niet verzekerd bent. U mag alleen autorijden met een schriftelijke verklaring van uw verzekering.
Verwijderen van het gips
Als uw armgips er af wordt gehaald kunt u in het begin dikke vingers krijgen. Als u uw arm hooghoudt, gaat dit sneller over. Ook hier kan een elastische kous om de arm de eerste dagen helpen.
Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling
Klachten
Indien u één (of meer) van de hieronder staande verschijnselen bij uw vingers of tenen bemerkt, is het belangrijk dat u contact opneemt met de gipskamer.
- Als uw vingers blauw of wit worden
- Als uw vingers erg dik worden (ondanks dat u uw arm heeft hooggehouden)
- Als uw vingers tintelen
- Als uw vingers warm of koud worden
- Als u uw vingers niet meer kunt bewegen
- Als u pijn of knelling voelt die niet meer weggaat
- Als het gips gebroken of gescheurd is
- Als er iets in het gips is gevallen
- Als het gips nat is geworden.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Bij vragen, klachten en voor informatie kunt u contact op nemen met de gipskamer. Gipskamer: Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur, telefoonnummer: 071-5263038.
Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 071-5262025.