Fysiotherapie en oefentherapie bij reumatische aandoeningen
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Reumatologie
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Fysio- en oefentherapeutische behandeling
De behandeling door een fysiotherapeut of oefentherapeut richt zich op het opheffen of verminderen van de beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Om dat mogelijk te maken hebben zij aandacht voor het soepel maken en houden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de conditie.
De behandeling heeft ook als doel, u te leren zo zelfstandig en verantwoord mogelijk te bewegen en is gericht op het laten toenemen van uw kennis van uw lichaam en het omgaan met de ziekte. Dit gebeurt bijna altijd met oefentherapie.
Omdat het belangrijk is regelmatig te oefenen, zult u van de fysio- of oefentherapeut instructies krijgen over hoe en hoe vaak u oefeningen kunt doen. Ook kunt u bij de fysiotherapeut en oefentherapeut terecht voor advies over gezond en verantwoord bewegen, sporten en andere vormen van lichamelijke activiteit.
Voorbeelden zijn:
Beweegprogramma’s voor reumatische aandoeningen, maar ook zwemmen, fietsen, wandelen, nordic walking, Tai Chi of andere sporten. Dit is afhankelijk van de mate van ziekte-activiteit en/of eventuele schade van de gewrichten. Maak dit bespreekbaar.
Beweegprogramma’s zijn voor veel mensen met RA geschikt. Het wordt echter afgeraden aan mensen met RA die ernstige hart- en/of longproblemen hebben. Ook mensen die veel klachten van heup, knie of enkel ondervinden of een kunstgewricht van deze gewrichten hebben wordt het meedoen afgeraden. Uw reumatoloog weet of het verstandig is om deel te nemen aan het beweegprogramma.
Daarom is het noodzakelijk dat uw behandelend reumatoloog akkoord gaat met uw deelname. Informeer in de praktijk waar u de behandeling gaat volgen in hoeverre er oefeningen gedaan worden, cardiofitness of krachttraining wordt aangeboden.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
De contactgegevens van de leden van het Reumanet en de aanbieders van het RAPIT-programma kunt u vinden u op de website van de afdeling Reumatologie onder Fysio- en Oefentherapeut.
Handige links
Reumanet
De afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vindt het belangrijk dat mensen met een reumatische aandoening behandeld worden door fysiotherapeuten en oefentherapeuten die zich regelmatig bijscholen in de laatste inzichten op het gebied van Reumatologie.
De laatste jaren is er namelijk veel veranderd in de behandeling van mensen met reumatische aandoeningen, zowel medicamenteus als door middel van oefentherapie. Het is van belang dat uw behandelend fysio- of oefentherapeut daarvan op de hoogte is.
Om deze reden is het Reumanet opgericht. Het Reumanet is een netwerk van fysiotherapeuten en oefentherapeuten die nascholing volgen in het LUMC. Deze fysiotherapeuten en oefentherapeuten worden door de afdeling Reumatologie van het LUMC aanbevolen om mensen met een reumatische aandoening te behandelen.
Overig
Verwijzing en vergoeding
U kunt tegenwoordig bij fysiotherapeuten en oefentherapeuten zonder verwijsbrief van uw reumatoloog terecht. Echter, om rekening te houden met uw individuele situatie, zijn er voor de behandeling medische gegevens nodig. U doet er daarom goed aan uw reumatoloog op de hoogte te stellen van uw behandeling bij een fysiotherapeut of oefentherapeut.
De vergoeding van fysiotherapie of oefentherapie verschilt per verzekeraar en per polis. Stel uw vragen over de vergoeding daarom aan uw zorgverzekeraar.