Artrose zorgpad
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Reumatologie
Wat is Artrose zorgpad?
Artrose is de meest voorkomende aandoening aan de gewrichten. Het is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Kraakbeen is de ‘glijlaag’ van een gewricht. Wanneer er schade van dit kraakbeen is kunnen er pijnklachten, stijfheid en bewegingsbeperking van het gewricht ontstaan. Artrose kan in alle gewrichten optreden. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Doel van het artrose zorgpad is om u voorlichting te geven over artrose. Het zorgpad is bestemd voor patiënten met een gediagnostiseerde artrose. Het zorgpad duurt ongeveer 1,5-2 uur waarin u de reumaverpleegkundige of reumaverzorgende spreekt en de ergotherapeut.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Aanmeldprocedure
Uw behandelend reumatoloog kan u aanmelden voor het artrose zorgtraject. Aanmelding is ook mogelijk door een reumatoloog vanuit een ander ziekenhuis dan het LUMC. Binnen 2 weken na aanmelding ontvangt u een afspraak.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Na het artrose zorgpad
Na het artrose zorgpad kunt u doorverwezen worden naar eerstelijns fysio,- en/ of ergotherapeut. U wordt terug verwezen naar uw huisarts.
Betrokken zorgverleners
De volgende zorgverleners zijn betrokken bij het artrose zorgpad:
Reumaverpleegkundige of reumaverzorgende
In dit zorgpad geeft de reumaverpleegkundige of reumaverzorgende u voorlichting over artrose. Er wordt uitgelegd wat artrose is en hoe u kunt omgaan met de klachten.
Ergotherapeut
In dit zorgpad bespreekt de ergotherapeut de activiteiten die u in uw dagelijks leven uitvoert en de mogelijke beperkingen die u hierin ondervindt. Voorbeelden van handelingsproblemen die de ergotherapeut veel tegenkomt binnen dit zorgpad zijn: het uitvoeren van huishoudelijke activiteiten, fijn motorische problematiek (potten openen, doekjes uitwringen, schrijven) en vermoeidheid. Door middel van adviezen op het gebied van belasting en belastbaarheid, gewrichtsbescherming, houdingsadviezen en specifieke training kan er gewerkt worden aan een adequate oplossing voor uw handelingsprobleem. Tevens wordt er aandacht besteed aan leefstijladviezen.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Heeft u na het lezen van deze folder vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Reumatologie Ambulante Zorg. Ook kunt u informatie vinden over het LUMC op deze website.
Afdeling Reumatologie Ambulante Zorg
Telefoonnummer 071 526 46 62 (8.30-16.00 uur)
Overig
Evaluatie artrose zorgpad
Wij stellen het op prijs te weten hoe u het artrose zorgpad heeft ervaren. Wij vragen u daarom de BeterMeter in te vullen. Deze vindt u in de gang naast het secretariaat.
Verzuim van werk door deelname aan het artrose zorgpad
Deelneming aan het artrose zorgpad wordt gezien als een ziekenhuisafspraak. U kunt hierdoor in aanmerking komen voor ziekteverlof. Wij adviseren u dit te bespreken met uw leidinggevende en/of werkgever.
Kosten artrose zorgpad
De vergoeding van de kosten van het artrose zorgpadis afhankelijk van uw zorgverzekering.
Parkeren
Als patiënt van de afdeling Reumatologie Ambulante Zorg mag u op de begane grond van de parkeergarage parkeren. U dient dan de meest linker inrit/slagboom te nemen.