Veelgestelde vragen over bestraling
Deel deze pagina
Veel gestelde vragen over bestraling
Hoe werkt bestraling?
Voor de bestraling wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Omdat straling diep doordringt in uw lichaam, komt de straling niet alleen in de kankercellen terecht, maar ook in gezonde cellen van uw lichaam. De straling brengt schade aan de lichaamscellen. Kankercellen kunnen zich minder goed herstellen en gaan dood. De gezonde cellen hebben het vermogen om zich weer te herstellen.
Hoe wordt ervoor gezorgd dat elke dag exact hetzelfde gebied wordt bestraald?
Om te zorgen dat het lichaam iedere dag op hetzelfde gebied bestraald wordt, zetten de radiotherapeutisch laboranten markeringen op uw lichaam met behulp van tatoeagepuntjes. De bestralingstoestellen worden ingesteld op basis van deze markeringen. Bovendien wordt bij de meeste patiënten dagelijks voorafgaand aan de bestraling op het bestralingstoestel een röntgen foto of CT-scan gemaakt om de laatste millimeters te corrigeren.
Wordt alleen de tumor (of de plek waar de tumor gezeten heeft) bestraald, of ook andere delen?
Het doel van radiotherapie is om de tumor (of de gebied waar de tumor heeft gezeten) zo goed mogelijk te bestralen en het gezonde weefsel zoveel mogelijk te sparen. Soms wordt uit voorzorg een ruimer gebied bestraald. Uw radiotherapeut-oncoloog zal dat in het eerste gesprek uitleggen.
Hoe lang duurt de bestraling?
De eerste bestraling duurt meestal 15 minuten, omdat de juiste instellingen bepaald moeten worden. De volgende bestralingen duren 5-10 minuten per keer. De totale periode dat u wordt behandeld verschilt per aandoening. Dit kan variëren van een eenmalige bestraling tot een periode van meerdere weken. Uw radiotherapeut-oncoloog zal met u bespreken welke behandeling het beste voor u is.
Neemt de intensiteit van de bestraling toe gedurende de behandeling?
De intensiteit van de behandeling neemt niet toe gedurende de behandeling. Iedere dag krijgt u dezelfde dosis straling. Alle dosissen worden bij elkaar opgeteld.
Hoe weet ik wanneer het apparaat aan staat?
Het bestralingstoestel maakt een zoemend geluid als de bestraling wordt gegeven.
Ben ik alleen tijdens de bestraling of mag er iemand bij zijn?
Om veiligheidsredenen is het niet toegestaan om iemand tijdens de bestraling mee te nemen in de behandelruimte. Tijdens de bestraling bent u enkele minuten alleen in de ruimte. Via camera’s staat u in contact met de radiotherapeutisch laboranten. Zij kunnen u zien en horen.
Is de arts bij de bestraling?
De bestraling wordt uitgevoerd door radiotherapeutisch laboranten. Tijdens de bestraling is geen radiotherapeut-oncoloog aanwezig. Indien er overleg nodig is, wordt de radiotherapeut-oncoloog erbij gevraagd. Tijdens de behandel periode maken wij een afspraak voor u met de radiotherapeut-oncoloog.
Hoe weet ik dat de bestraling zijn werk doet?
Op deze vraag is geen algemeen antwoord te geven. Soms is de werking lichamelijk waar te nemen (zoals pijnvermindering of afname van tumorzwelling). Uit ervaring en onderzoek binnen de Radiotherapie blijkt dat bestraling werkt bij verschillende soorten kanker.
Weet ik meteen of de bestraling is aangeslagen als ik klaar ben?
Het is niet altijd direct meetbaar of de bestraling werkt, omdat het effect van de bestraling nog enige tijd doorwerkt. Of de bestraling is aangeslagen is dus vaak pas enige tijd na de bestraling duidelijk. Uw radiotherapeut-oncoloog ziet u enige tijd na de bestralingsbehandeling en kan u dan meer informatie hierover geven.
Hoe lang werkt de bestraling door?
Kankercellen sterven geleidelijk af. Zelfs nadat de behandeling is gestopt, gaat de werking van de bestraling nog enige tijd door. Het uiteindelijke resultaat wordt daardoor pas een aantal weken tot maanden na afloop van de behandeling bereikt.
Ben ik besmettelijk (radioactief) tijdens en/of na de bestraling?
Van de bestralingsbehandeling wordt u niet radioactief, dus u bent niet besmettelijk voor anderen tijdens of na de behandeling. Dit geldt niet voor een bepaalde bestralingsbehandeling waarbij radioactief materiaal in uw lichaam is gebracht, zoals bij brachytherapie van de prostaat. In dat geval wordt u hierover ingelicht.