Medische vragen
Deel deze pagina
Veelgestelde vragen
Mijn borst voelde gisteravond na de bestraling heet aan. Hoe kan dit?
Door de bestraling stijgt de gemiddelde temperatuur met een duizendste graad Celsius. Er zijn mensen die dit kunnen voelen.
Kan ik uitslag krijgen van de bestraling?
Er kunnen bijwerkingen door de bestraling optreden (zie bijwerkingen). De bijwerkingen zijn afhankelijk van het gebied waar u bent bestraald. Uitslag is over het algemeen geen bijwerking van bestraling. In een enkel geval treedt het op, maar dan uitsluitend op het bestraalde gebied. Uitslag op plekken waar u niet bestraald bent, kan geen bijwerking zijn van de bestraling.
Word ik kaal van de bestraling?
Als u bestraald wordt op een plek waar haar groeit, kan het haar daar uitvallen.
Wanneer komt mijn haar terug als het uitvalt op de plaats van de bestraling?
De terugkomst van haargroei is afhankelijk van de dosis. Bij een hoge dosis komt de haargroei niet meer terug en blijft de plek kaal. Over het algemeen komt het haar dat door de bestraling is uitgevallen weer terug. Meestal is dit na twee tot vier maanden.
Waarom zie ik tussendoor de dokter, is er dan iets mis?
De tussentijdse afspraken met de radiotherapeut zijn erop gericht u gedurende de behandeling te controleren. Tijdens de behandeling kunnen klachten ontstaan, de radiotherapeut kan hier tijdig op in spelen.
Hoe kan het dat ik een droge keel heb na de bestraling?
Bij bestraling op de mondholte of keel kunnen de speekselklieren minder of anders gaan functioneren. U kunt hierdoor een droge mond of keel krijgen of taaier slijm dan normaal.
Ik heb steken in mijn borst, wat moet ik doen?
Sommige vrouwen voelen steken in de borst waarop ze bestraald worden. Na afloop van de bestraling verdwijnen deze steken volledig. Heeft u echter steken in uw borstkas, raadpleeg dan spoedig uw huisarts.
Ik heb meer pijn na de bestraling, hoe kan dat?
Door de bestraling kan het bestraalde gebied gaan zwellen. Deze zwelling kan pijn doen. De radiotherapeut heeft dit met u besproken, eventueel kan de pijnstilling worden aangepast. De zwelling neemt geleidelijk af na de behandeling.
Waardoor kan ik mij moe voelen van de bestraling?
Patiënten die bestraald worden, kunnen zich vermoeider voelen dan anders. Het dagelijks heen en weer reizen naar een bestralingsafdeling is op zichzelf al vermoeiend. Vermoeidheid kan een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld als gevolg van te weinig rode bloedcellen in het bloed of een gebrek aan eiwitten. Daarnaast kunnen psychische en emotionele oorzaken een rol spelen bij vermoeidheid. Uw radiotherapeut-oncoloog kan u hierover adviseren.
Kan ik stoppen als de bijwerkingen van de bestraling te hevig worden?
U kunt te allen tijden stoppen met de bestraling, alhoewel dit niet raadzaam is. Overleg altijd met uw radiotherapeut-oncoloog, zodat er samen naar andere oplossingen gezocht kan worden.
Kan ik bestraald worden als ik een pacemaker heb?
Als u een pacemaker heeft, kunt u gewoon bestraald worden. Indien nodig zullen extra controles plaatsvinden. Het komt zelden voor dat het noodzakelijk is om de pacemaker te verplaatsen.
Wanneer kom ik in aanmerking voor protonenbestraling?
Protonentherapie wordt alleen ingezet bij de behandeling van indicaties waarvan we weten dat protonentherapie een significant voordeel kan hebben ten opzichte van conventionele therapie. Het College voor Zorgverzekeringen heeft de overheid in november 2011 geadviseerd om in eerste instantie de volgende indicatiegebieden in aanmerking te laten komen voor protonentherapie: intra-oculaire tumoren (oog), longtumoren, chordomen/chondrosarcomen (schedelbasis), hoofd-hals tumoren, mammacarcinoom, longcarcinoom en prostaatcarcinoom. Per patiënt wordt eerst nauwgezet bekeken of protonentherapie een voordeel biedt ten opzichte van conventionele therapie: dit is niet per definitie het geval.