(Huid)verzorging & leefregels
Deel deze pagina
Veelgestelde vragen
Mag ik mijn gezicht/oksels/benen scheren?
Als gevolg van de bestraling wordt de huid in het bestraalde gebied kwetsbaar. Als u de bestraalde huid wilt scheren, dan kunt u dit het beste doen met een elektrisch scheerapparaat. De huid kan namelijk snel kapot gaan als u zich met de hand scheert. Bovendien kan het gebruik van scheerschuim huidirritatie geven.
Mag ik deodorant gebruiken?
Het gebruik van deodorant in het te bestralen gebied is toegestaan.
Mag ik onder de douche?
Gaat u gerust onder de douche. U mag de normaal gebruikte huidverzorgingsproducten door gebruiken.
Mag ik in bad?
U mag in bad gaan, indien de bestraalde huid nog geen reacties vertoond heeft.
Mag ik zwemmen?
Indien uw huid kapot is, is het niet toegestaan te zwemmen. U heeft dan een grote kans op een wondinfectie. Met een intacte huid kunt u zwemmen.
Mag ik naar de sauna?
Tijdens de bestraling mag u gebruik maken van de sauna, indien de bestraalde huid geen reacties vertoont, of als het geen klachten geeft.
Mag ik zonnen?
Wij raden u aan de bestraalde huid uit de zon te houden. Dek de bestraalde huid af, of gebruik een sunblock-crème als dit niet helemaal mogelijk is.
De huid moet eerst herstellen omdat de bestraalde huid een groter risico heeft op zonverbranding en kapot gaan. Bovendien kan de zon een huidreactie veroorzaken waardoor vlekken kunnen ontstaan.
De herstelperiode kan soms enkele maanden in beslag nemen. De herstelperiode hangt af van de mate waarin uw huid heeft gereageerd op de bestraling.
Waarom is veel drinken tijdens de bestraling belangrijk?
Veel drinken is belangrijk om afvalstoffen af te voeren die zijn ontstaan als gevolg van de bestraling. Wij raden u aan zo’n 2 liter per dag te drinken.
Mag ik alcohol nuttigen tijdens de bestralingsperiode?
Voor de meeste bestralingsbehandelingen levert zuinig alcoholgebruik geen problemen op. Maar soms is het niet verstandig alcohol te gebruiken in combinatie met bepaalde medicijnen die u voor uw behandeling slikt. Bespreek het met uw radiotherapeut-oncoloog.
Mag ik roken tijdens de bestraling?
Wij raden u af te roken tijdens de bestralingsperiode omdat het de effectiviteit van de bestralingsbehandeling kan verminderen. Bespreek uw rookgedrag met uw radiotherapeut-oncoloog.
Mag ik fietsen?
Zolang u zich fit genoeg voelt, is iedere vorm van lichaamsbeweging gezond.
Mag ik autorijden?
Zolang u zich fit genoeg voelt, is er geen enkel bezwaar tegen autorijden. Uiteraard is het niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen als u gebruik maakt van medicatie die de rijvaardigheid beïnvloedt, bijvoorbeeld bepaalde pijnmedicatie. Indien u op uw hoofd (hersenen) bestraald wordt, is het verstandig uw arts te raadplegen of u mag autorijden.
Mag ik naar de tandarts tijdens de bestraling?
Als uw mond in het bestraalde gebied liggen en u wilt naar de tandarts, neemt u dan contact op met uw radiotherapeut-oncoloog.
In dit geval bent u meestal voor gebitscontrole al bij de kaakchirurg geweest, voorafgaande aan de bestralingen.
Wordt u elders op uw lichaam bestraald, dan is er geen bezwaar tegen een tandartsbezoek.
Indien u een combinatie van radiotherapie en chemotherapie krijgt is het soms wel af te raden naar de tandarts te gaan. Bespreek het met uw radiotherapeut-oncoloog.
Mogen mijn (klein)kinderen of huisdieren op schoot?
Er bestaat geen enkel bezwaar om uw (klein)kinderen of huisdieren op schoot te nemen. Van de bestralingsbehandeling wordt u niet radioactief, dus uw kinderen of huisdieren lopen geen gevaar.
Dit geldt niet voor bepaalde bestralingsbehandelingen waarbij radioactief materiaal in uw lichaam is gebracht, zoals bij brachytherapie van de prostaat. In dat geval wordt u hierover ingelicht.
Mag ik de griepprik als ik word bestraald?
Tijdens uw bestralingsperiode kunt u deze prik gewoon halen. Eventuele redenen om de griepprik niet te halen zijn: koorts, een actieve infectie of allergie tegen een van de vaccinbestanddelen. U kunt het uiteraard ook uitstellen tot na de behandeling als u denkt dat het op dit moment te veel voor u is. Patiënten die daarnaast ook chemotherapie krijgen, kunnen dit het beste overleggen met hun behandelend medisch oncoloog.
Zal mijn huid verbranden tijdens de bestraling?
De huid op het bestraalde gebied kan rood en gevoelig worden. Voor vragen of problemen met de huid kunt u altijd bij onze verpleegkundige van de Zorgpost terecht.
Als ik mijn huid insmeer met crème, brandt dit dan in tijdens de bestraling?
U mag de normaal gebruikte huidverzorgingsproducten blijven gebruiken, ook tijdens de bestralingsdagen.