Patiëntenfolder

Wat is Nucleaire Geneeskunde

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om diagnoses te stellen en behandelingen uit te voeren. In de meeste gevallen krijgt u de stof toegediend via een prik in de arm. Daarna maken we foto’s met speciale camera’s (gamma- of PET-camera). Zo kunnen we uw organen in beeld brengen en afwijkingen in weefsels zien. We gebruiken deze onderzoeksmethode vaak om goed- en kwaadaardige ziekten op te sporen.

Deze folder is opgesteld door de afdeling Radiologie - Nucleaire Geneeskunde.

Onze zorg

Wat is Wat is Nucleaire Geneeskunde?

De medisch beeldvormende en bestralingsdeskundige (MBB’er) spuit een kleine hoeveelheid radioactief materiaal in een bloedvat in uw arm. Afhankelijk van welk soort radioactieve stof we injecteren kunnen we de werking of ziekte van een of meerdere organen in beeld brengen. Dit gebeurt door de straling op te vangen en om te zetten in beeld met de speciale camera’s.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Zwangerschap en borstvoeding   

Ongeboren kinderen en kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Laat het altijd uw arts weten wanneer u zwanger bent of wanneer u denkt zwanger te zijn. We kunnen dan de risico’s van de straling afwegen tegen de noodzaak van het onderzoek. Meld het ook wanneer u borstvoeding geeft. Sommige van de radioactieve stoffen kunnen in de moedermelk terechtkomen. Onze nucleair geneeskundige vertelt u dan of en hoe lang het nodig is om de borstvoeding te stoppen.

Het onderzoek / de behandeling

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Is het gebruik van radioactieve stoffen veilig?  

  • Straling is overal om ons heen; in de bodem, in muren van woningen, in ons voedsel en ook in ons lichaam. Dit noemen we natuurlijke straling. Daarnaast is er kunstmatige straling, zoals we die bij onderzoeken op onze afdeling gebruiken. De hoeveelheid straling die hierbij vrijkomt, is erg klein.  

  • Radioactieve stoffen geven geen bijwerkingen. De meest gebruikte radioactieve stoffen zijn binnen een dag uit uw lichaam verdwenen. De hoeveelheid straling die u in de tussentijd uitzendt, is ongevaarlijk voor uw omgeving. Als u een therapie met radioactieve stof krijgt, heeft dat wel invloed op uw omgeving. Indien u een ingreep op dezelfde dag, na het onderzoek hebt, is het verstandig dit met ons te overleggen. Het kan zijn dat de ingreep een dag verplaatst moet worden.
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wist u dat?

Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via: Deel uw ervaring

Heeft u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Radiologie - Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur via telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl. Zie ook: website Radiologie

Handige links

Meer informatie  

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl  vindt u meer informatie over Nucleaire Geneeskunde.