Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling Radiologie.
Wat is Röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie)?
Bij een defaecografie worden er röntgenfoto’s gemaakt van het laatste gedeelte van de darm, de endeldarm. Om de endeldarm goed te kunnen zien, wordt contrastvloeistof gebruikt.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Kleding
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.
Medicijnen
Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.
Eten en drinken
U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
Wat moet u meenemen?
Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.
Meld bijzonderheden vooraf
Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.
Bent u zwanger?
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De dag van het onderzoek
Waar moet u zich melden?
Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.
Wanneer moet u zich melden?
Vrouwelijke patiënten moeten 1 uur en 15 minuten van tevoren aanwezig zijn. Zij krijgen 2 bekers met een dunne, kalkachtige pap (bariumpap) te drinken. Dit contrastmiddel heeft een neutrale smaak. De bariumpap zorgt ervoor dat de dunne darm tijdens het onderzoek te zien is op de röntgenbeelden. Bij mannen is deze voorbereiding niet nodig. Dat heeft te maken met het verschil in lichaamsbouw.
Het onderzoek
Een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) haalt u op uit de wachtkamer. In de kleedruimte trekt u uw onderkleding en ondergoed uit. Uw bovenkleding mag u aanhouden en kunt u een lang schort aandoen. Vervolgens gaat u op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen.
De arts (de radioloog) spuit nu via de darmuitgang bariumpap in om de endeldarm te vullen. Bij vrouwen gebeurt dat ook via de vagina. Dit kan onaangenaam voelen, maar doet over het algemeen geen pijn.
U gaat daarna op een soort wc zitten, het röntgentoilet. Deze staat achter een scherm, uit het zicht van de radioloog en de laborant. De radioloog vraagt u nu enkele malen om het contrastmiddel ‘op te houden’, te hoesten of op uw hand te blazen. Daarna vraagt hij om het contrastmiddel uit te ‘poepen’. Tijdens dit hele proces maakt een röntgenapparaat opnamen van uw onderlichaam, waarop de arts kan zien hoe de endeldarm werkt.
Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de kleedruimte.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Na het onderzoek
Over het algemeen zult u weinig last hebben van het onderzoek. De eerste dagen erna kunt u bij de ontlasting resten van de witte bariumpap tegenkomen. Bariumpap gaat meestal vlot door het maagdarmkanaal, maar kan voor enige verstopping zorgen. We adviseren om na afloop van het onderzoek iets meer dan gebruikelijk te drinken voor een goede passage. Neem contact op met uw behandelend arts of huisarts als u langere tijd last hebt van verstopping.
Wanneer krijgt u de uitslag?
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Contrastmiddel
Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog contrastvloeistof met bariumsulfaat. Door dit middel is de endeldarm te beoordelen. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Wist u dat?
Uw mening over de afdeling Radiologie kunt geven via: Deel uw ervaring
Heeft u nog vragen?
Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00 uur, 10.45-12.30 uur en 13.30-16.30 uur via telefoonnummer 071-526 20 32 of per e-mail: radiologie-TL-admi@lumc.nl. Zie ook: website Radiologie