Opname checklist voor de behandeling van schildklieraandoeningen met radioactief jodium
Deze informatie is opgesteld door de afdeling Radiologie - Nucleaire Geneeskunde.
Wat is Opname checklist voor de behandeling van schildklieraandoeningen met radioactief jodium?
De behandeling bestaat uit het eenmalig innemen van een capsule met radioactief jodium-131. De dosis van de capsule is afhankelijk van de reden waarom er behandeld moet worden. Daarna volgt een verblijf op de kliniek Nucleaire Geneeskunde.
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Een therapie met radioactief jodium (I-131) kan om verschillende redenen worden gegeven. Bijvoorbeeld om goedaardige schildklieraandoeningen te behandelen, zoals een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Of om een vergrote schildklier te verkleinen (struma). Ook wordt de behandeling gebruikt om na de schildklieroperatie bij schildklierkanker de resterende kwaadaardige schildkliercellen uit de weg te ruimen. Dit gebeurt niet eerder dan 6 weken na de operatie. Alle schildkliercellen – zowel goed- als kwaadaardig – hebben de eigenschap dat ze jodium uit het bloed opnemen en vasthouden. Door het jodium radioactief te maken, kun je op een heel gerichte manier bestralen.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Poliklinische afspraak, voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling maakt u kennis met de nucleair geneeskundige (medisch specialist). Tijdens deze afspraak bespreekt de specialist uw medische achtergrond, medicijngebruik en klachten met u. Hij of zij doet een kort lichamelijk onderzoek en informeert u over de werking en bijwerkingen van de behandeling. Ook legt de arts uit wat er van u verwacht wordt tijdens de voorbereiding, de opname en de periode na de opname. Is dit niet uw eerste behandeling met jodium-131? Dan is deze poliklinische afspraak vaak niet nodig.
- U heeft ook een telefonische afspraak met de verpleegkundige van de verpleegafdeling Nucleaire Geneeskunde. Tijdens deze telefonische afspraak legt hij of zij u alles uit over uw verblijf op de verpleegafdeling. Hij of zij neemt ook de opnamechecklist met u door, die u is toegestuurd. Tijdens uw behandeling begeleidt de verpleegkundige u. Vragen kunt u stellen aan de arts die de behandeling uitvoert.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Opname checklist
- U bent op de hoogte van de komende opname.
- U moet nuchter blijven vanaf 07:00 uur 's morgens.
- U meldt zich eerst voor bloedafname bij Centrale Bloedafname (C2- Leidse Plein-LUMC) route 116.
- U meldt zich bij de balie op de 8ste etage afdeling nucleaire geneeskunde route 235. Vergeet niet uw identificatiebewijs en zorgverzekeringspas mee te nemen.
- Voldoende medicatie van thuis meenemen voor het aantal dagen van opname. Tevens actueel medicatieoverzicht meenemen.
- Indien nodig: starten 4 dagen voor opname met een jodium beperkt dieet.
- U neemt kleding/schoenen mee, welke na de opname mag worden weggegooid.
- Denk hierbij aan comfortabele kleding, pantoffels/slippers, nachtkleding.
- Bij uitzondering is er een mogelijkheid tot bewaren van de bovenkleding. Na ongeveer 3 maanden is de kleding uitgestraald en wordt u gebeld om uw kleding te kunnen ophalen.
- Denk aan warme kleding voor als u geen thyrax meer gebruikt.
- Laat uw sieraden thuis.
- Bril, hoorapparaat en/of rollator mag u meenemen.
- Neem toiletartikelen in kleine hoeveelheden mee. Neem GEEN elektrische tandenborstel mee, maar een gewone tandenborstel.
- Advies mannen: wegwerp scheerspullen.
- U moet kort douchen i.v.m. capaciteit opslag van radioactief afvalwater.
- Na ieder toiletbezoek moet u uw handen zorgvuldig wassen. Om te voorkomen dat de toiletrand en de vloer besmet raken met radioactiviteit, worden mannen verzocht zittend te urineren.
- Bij opname wordt eerst een opnamegesprek gehouden. '
- Tijdens uw opname is geen bezoek toegestaan.
- De deur van de kamer moet dicht, maar gaat niet op slot!
- De verpleegkundige komt regelmatig even op de kamer, maar houdt wel afstand i.v.m. straling.
- Roken op de kamer is niet toegestaan! In het ziekenhuis is een algemeen rookverbod van kracht.
- U kunt kosteloos de telefoon gebruiken (Alleen binnenlandse gesprekken).
- Neem eventueel een lijstje met telefoonnummers mee.
- Mobiele telefoon/ I-pad kan worden meegenomen, indien bij gebruik in plastic hoesje.
- Op de kamer zijn aanwezig: boeken, spelletjes, tv met dvdspeler, computer met internetaansluiting (eigen headset met usb-aansluiting meenemen. Deze moet eventueel uitstralen) en radio/cd speler. U mag ook zelf boeken, tijdschriften, etc. meenemen, maar wees ervan bewust dat uw eigendommen mogelijk moeten uitstralen alvorens deze mee terug te kunnen nemen.
- U krijgt 3x per dag een maaltijd aangeboden. De warme maaltijd is 's avonds.
- U heeft de mogelijkheid om extra versnaperingen mee te nemen. Indien u bij het eten bv een wijntje wilt drinken, is dat toegestaan, mits u dat zelf meeneemt. Koelkast en magnetron zijn aanwezig.
- Men moet de vaat zelf afwassen.
- Aanwezig zijn een waterkoker en theezakjes. Mineraalwater, aanmaak limonade en div. frisdrank is beschikbaar.
- Tijdens de opname, indien mogelijk, 3 liter per dag drinken. Hierdoor kan de radioactieve stof via de urinewegen het lichaam sneller verlaten.
- U krijgt vanaf de 2de dag zuurtjes en/of kauwgom om de speekselklieren te activeren, zodat de radioactieve stof, die ook in de speekselklieren opgenomen is, sneller wordt afgevoerd.
- Dagelijks komt de arts u meten.
- Op de dag van ontslag krijgt u instructies over het opruimen van de kamer.
- Op de dag van ontslag ontvangt u leefregels voor de eerste weken dat u thuis bent.
- Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen binnen kantooruren met de verpleegafdeling Nucleaire Geneeskunde 071 5263190.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Wist u dat?
Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via: Deel uw ervaring
Heeft u nog vragen?
Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Radiologie - Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 08.30-10.30h en 13.30-15.30h via telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl. Zie ook: website Radiologie
Handige links
Meer informatie
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over Nucleaire Geneeskunde.