Patiëntenfolder

Leefregels na behandeling van schildklierkanker met radioactief jodium-13131

U hebt een afspraak voor een behandeling met radioactief jodium-131 bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft hier al iets over verteld. In deze folder leggen wij u uit wat de leefregels zijn na deze behandeling. Lees alstublieft de hele folder door. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Radiologie - Nucleaire Geneeskunde.

Onze zorg

Wat is Leefregels na behandeling van schildklierkanker met radioactief jodium-13131?

In het ziekenhuis krijgt u een pil met radioactief jodium. Uw arts bespreekt met u hoeveel dosis in de pil zit. Uw arts bespreekt ook hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven. Dit hangt af van wie er bij u thuis woont. 

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

U heeft een operatie aan uw schildklier gehad vanwege kanker. Na deze operatie kunnen er nog kankercellen zijn blijven zitten. Deze behandeling met radioactief jodium kan deze kankercellen kapot maken. Dat maakt de kans dat de kanker terugkomt kleiner. 

De behandeling werkt zo: 

  • De pil met radioactief jodium moet u inslikken. 
  • Dit komt via uw darmen in uw bloed. En via uw bloed in eventuele overgebleven schildkliercellen of schildklierkankercellen.
  • De straling van het jodium kan dan de overgebleven kankercellen kapot maken. 
  • U plast een deel van de radioactieve stof weer uit. 
  • Waarschijnlijk blijft u één of twee nachten in het ziekenhuis. 
Het onderzoek / de behandeling

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Leefregels na behandeling met jodium-131   

Na de behandeling zit er radioactief jodium in uw lichaam die straling afgeeft. Deze straling kan ook andere mensen bereiken. Schade van deze straling is bij die andere mensen nooit duidelijk gezien. Toch weten we niet zeker of de straling helemaal geen schade kan veroorzaken. Daarom moet de hoeveelheid straling voor andere mensen zo laag mogelijk blijven. Dit geldt vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Om andere mensen te beschermen zijn deze leefregels dus belangrijk. 

Duur van de leefregels   

  • U moet de leefregels in principe zeven dagen volgen. Soms kan dit korter of langer zijn. Uw arts vertelt u dan hoe lang de leefregels duren. De leefregels beginnen wanneer u de pil met radioactief jodium inslikt.
  • Het kan zijn dat u één of twee nachten in het ziekenhuis moet blijven. U hoort van uw arts hoe lang u moet blijven.

Omgang met anderen   

Als u lang bij anderen bent, probeer dan zoveel mogelijk afstand te houden. Ons advies is om twee meter bij elkaar vandaan te zijn. De straling gaat ook door de muren, vloer, plafond en ramen. 

Baby’s en jonge kinderen (tot en met 10 jaar)   

  • Voor baby’s en jonge kinderen is straling gevaarlijker dan voor volwassenen. Daarom moet u zo weinig mogelijk contact met hen hebben. Per dag een kwartier knuffelen of spelen mag wel.
  • Als het mogelijk is, moet u iemand anders vragen om voor de kinderen te zorgen. Ons advies is om zelf ergens anders te verblijven. U kunt ook de kinderen ergens anders laten logeren.
  • Overleg met uw arts wat voor u mogelijk is. 

Zwangeren   

Voor zwangeren gelden dezelfde regels als voor baby’s en kleine kinderen. U moet zo min mogelijk contact met zwangere vrouwen hebben. Als dit lastig is bespreek het dan zo snel mogelijk met uw arts.

Partners en andere personen thuis  

Er zijn twee situaties: 

  1. Uw huisgenoot is jonger dan 60 jaar. 

Overdag probeert u zoveel mogelijk minimaal twee meter afstand te houden. 

Als u gaat slapen, houdt dan drie meter afstand. Als het mogelijk is probeert u in aparte kamers te slapen. De straling gaat ook door de muur. Let op dat het bed niet tegen dezelfde muur staat. Dit geldt ook voor de buren. 

  1. Uw huisgenoot is 60 jaar of ouder. 

Als het makkelijk is, dan gelden de regels ook voor de huisgenoten die ouder zijn dan 60 jaar. Als het moeilijk is, omdat u bijvoorbeeld mantelzorger bent, dan is afstand houden minder belangrijk. 

Direct lichamelijk contact zoals knuffelen mag maximaal 30 minuten per dag. Zoenen en seks kunt u beter niet doen omdat uw partner op die manier ook radioactieve jodium binnen kan krijgen.

Bezoekers   

U mag kort bezoek (maximaal 2 uur) thuis ontvangen. Het bezoek moet wel 2 meter afstand houden. Kinderen en zwangeren kunnen beter niet op bezoek komen.

Toiletbezoek 

  • Als u naar het toilet gaat, ga dan altijd zitten. Dit geldt ook voor mannen. Gebruik elke keer toiletpapier, ook als u alleen moet plassen. Spoel het toilet altijd twee keer door. Was na afloop uw handen, liefst in de toiletruimte. Let op druppeltjes urine op de toiletbril, de toiletpot en vloer. Ruim deze druppels op met toiletpapier zonder te wrijven. Spoel het papier daarna door het toilet. Was vervolgens nog een keer uw handen. U moet zo veel mogelijk zelf het toilet schoonmaken, liefst met handschoenen aan. Als iemand anders het toilet schoonmaakt, dan moet deze persoon huishoudhandschoenen aandoen. Als u meerdere toiletten heeft, gebruik dan één toilet en laat uw huisgenoten of bezoekers een ander toilet gebruiken.
  • Als u soms uw plas moeilijk op kunt houden of incontinent bent, bespreek dit dan vóór de behandeling met uw arts.

Gebruik van wasgoed en serviesgoed   

Deel uw kleding en handdoeken niet. U kan deze wel samen in de wasmachine doen. Na het wassen kan iedereen deze spullen weer gebruiken. 

Deel uw servies en bestek niet. Deze kunnen wel samen afgewassen worden. Na het afwassen kan iedereen deze voorwerpen weer gebruiken.  

Werk   

Na ontslag uit het ziekenhuis kunt u het beste thuis werken. Als u niet thuis kan werken, dan mag u drie dagen niet werken. 

Na drie dagen mag u naar werk, maar alleen als twee meter afstand houden mogelijk is en u zich aan de regels van het toiletbezoek houdt. Kunt u geen afstand houden? Dan kan u niet naar uw werk. Kunt u zich niet houden aan de regels voor het toiletbezoek? Dan kan u niet naar uw werk. 

Als u met kinderen jonger dan 11 jaar werkt, of met zwangeren, dan kan u niet naar uw werk. 

Overleg met uw werkgever of uw werk aangepast kan worden. Voor advies kunt u naar de stralingsdeskundige van onze afdeling.     

School   

Voor schoolonderwijs gelden dezelfde regels als voor werk. 

Vervoer   

Bij reizen met het openbaar vervoer of taxi gelden de leefregels ook. Zolang de leefregels gelden, kan u maximaal één uur in hetzelfde vervoermiddel zitten. U kunt wel overstappen op bijvoorbeeld een andere bus. Probeer zoveel mogelijk afstand te houden tot andere mensen. 

Als u met de auto (taxi) gaat, dan moet u rechtsachter de bestuurder gaan zitten. Dan zit u namelijk zo ver mogelijk bij de bestuurder vandaan. 

Als u met het vliegtuig moet reizen, dan moet u contact opnemen met de stralingsdeskundige van de afdeling. U krijgt dan een brief van ons mee die u kan laten zien bij de douane.

Bijeenkomsten   

U kan niet naar plekken waar u voor een paar uur vlak naast iemand anders zit. Bijvoorbeeld de bioscoop, het café of een kerk of moskee.

Ziekenhuisopname   

Het kan gebeuren dat u onverwacht naar het ziekenhuis, de huisarts of een andere zorgverlener moet. Als u zich nog aan de leefregels moet houden, is het belangrijk dat u vertelt dat u een behandeling heeft gehad met radioactief jodium. U moet het ook vertellen als dit in hetzelfde ziekenhuis is. De nieuwe zorgverlener kan contact opnemen met onze arts. 

Onverwacht overlijden 

Als u binnen 6 maanden na de behandeling onverwachts overlijdt, moeten uw nabestaanden contact opnemen met uw arts in het ziekenhuis. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een crematie.

Zwangerschap   

  • Wilt u kinderen krijgen? Wacht dan 6 maanden nadat u de pil met jodium kreeg voordat u zwanger probeert te worden of kinderen verwekt. Het kan tot 6 maanden duren voordat de radioactieve stof geheel weg is uit je lichaam.
  • Dit geldt voor mannen en voor vrouwen.

Borstvoeding   

U stopt met borstvoeding geven of kolven ruim vóór de behandeling met radioactief jodium. Uw arts zal met u overleggen hoe u dat moet doen. Bij een volgende zwangerschap kan u wel weer borstvoeding geven of kolven.