Patiëntenfolder

CT-scan bij kinderen

Binnenkort krijgt uw kind een CT-scan (Computer Tomografie). De CT-scan is een onderzoek om de binnenkant van het lichaam zichtbaar te maken met behulp van röntgenstralen. De dokter vertelt van welke organen of lichaamsdelen er een CT-scan gemaakt wordt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Radiologie.

Onze zorg

Wat is CT-scan bij kinderen?

In een CT-scanner zit een röntgenapparaat dat heel snel rondom het lichaam draait. Het fotografeert dwarsdoorsnedes van het lichaamsdeel dat gescand wordt. Van deze foto’s maakt de computer plaatjes, waarop de dokter de organen of lichaamsdelen van alle kanten kan bekijken, van binnen en van buiten. 

CT-scan 

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Bij grotere kinderen is het goed om met uw kind over het onderzoek te praten. Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan het beter meewerken. Wat u kunt vertellen:

  • Uw kind ligt tijdens het onderzoek op een beweegbare tafel die door een ronde opening wordt een geschoven.
  • Er mag altijd 1 ouder bij uw kind blijven.
  • Het onderzoek doet geen pijn.
  • In de meeste gevallen duurt het bezoek 10 tot 15 minuten.
  • U kunt uw kind thuis voorbereiden op het onderzoek door te oefenen met stil liggen en eventueel video’s op internet te bekijken (YouTube).
  • Neem iets vertrouwds mee, zoals een dekentje dat altijd bij uw kind in bed ligt of een favoriete knuffel van uw kind. Dit biedt veiligheid en dat is prettig voor uw kind. 

Kleding 

Metaal stoort de scanner. Uw kind  kan makkelijke kleding dragen (bijvoorbeeld joggingbroek en T-shirt). Het is prettig als sieraden en overige metalen voorwerpen niet gedragen worden. Dit geldt ook voor metalen knoopjes, drukkertjes in de kleding/romper. Metaal geeft storing op de beelden. 

Stil liggen 

Voor het onderzoek is belangrijk dat uw kind goed stil blijft liggen. Samen met de behandelend arts bepaalt u wat de beste manier van stil liggen is voor uw kind. We kunnen kinderen op verschillende manieren helpen met stil liggen:

  • 'Feed and wrap': dit is een techniek die bij baby's wordt gebruikt. Over het algemeen hebben baby's de neiging om in slaap te vallen na een voeding, dus we profiteren hiervan. Wij scannen ze terwijl ze slapen na hun voeding, waarbij ze geborgen liggen in een vacuümmatras (zie afbeelding).
  • Ook kunnen kinderen geholpen worden door middel van medicatie, waardoor kinderen slaperig worden. De behandelend arts kan hier meer over vertellen.
  • Geen extra maatregelen: doorgaans zijn geen maatregelen noodzakelijk vanaf een leeftijd van 4 jaar.

Vacuümmatras

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Hoe wordt een CT-scan gemaakt? 

De CT-scan wordt gemaakt door een laborant op de afdeling Radiologie B (route 797). De laborant zal uitleggen wat er gaat gebeuren. 

Ouder/verzorger 

Er mag 1 ouder bij het onderzoek aanwezig zijn. Deze ouder krijgt een loodschort aan om zich te beschermen tegen de röntgenstraling en mag tegen zijn/haar kind praten of liedjes zingen. 

Het onderzoek 

  • Uw kind mag op de onderzoekstafel gaan liggen. De foto’s worden gemaakt door een groot apparaat, de CT-scanner. In het midden zit een grote ronde opening.

  • De onderzoekstafel schuift langzaam door deze opening. Als het bed gaat schuiven kan het zijn dat de laborant vraagt of uw kind zijn adem kan inhouden, dit is belangrijk voor het onderzoek om beweging tijdens de scan te voorkomen.

  • De CT-scan maakt een zoemend geluid, lijkend op een stofzuiger. Het schijnt rode lichtjes op het lichaam. Tijdens het maken van de scan, zit de laborant achter het raam en praat zo nodig door een microfoon.

  • De duur van het onderzoek hangt af van het aantal opnamen. Meestal duurt het 10 tot 15 minuten.

Contrastvloeistof 

Voor de meeste CT-onderzoeken is het gebruik van contrastvloeistof nodig. Dit zorgt ervoor dat de lichaamsdelen beter zichtbaar worden op de scan. Contrastvloeistof wordt meestal gegeven via een infuus, soms moet het gedronken worden. De vloeistof geeft een warm gevoel in het lichaam. Als contrastvloeistof bij uw kind nodig is, hoort u dit van de behandelend arts.

Infuus 

  • Het contrastvloeistof wordt toegediend via het infuus. Een infuus is een dun plastic buisje dat in een bloedvat wordt geplaatst.

  • Het infuus wordt bij kinderen onder de 16 jaar geplaatst op de kinderpoli STAD van het WAKZ. Hier is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van: helpende pleisters (Rapidan) of helpende zalf (Emla zalf),  die vooraf op de huid aangebracht worden om de huid te verdoven. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij kinderafdeling. STAD: 071-5266347

Drinken 

Bij een CT-onderzoek van de buik, kan het zijn dat er wordt gevraagd om contrastmiddel te drinken. 

Nuchter 

Bij het gebruik van medicatie of de methode ‘feed and wrap’, mag uw kind 3 uur voorafgaand aan de scan niet eten. Het drinken van een heldere vloeistof, zoals water of limonade, mag wel. Medicijnen mogen gewoon ingenomen worden.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Na het onderzoek 

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij de behandelend arts. Die zal met u een afspraak maken om de uitslag te bespreken.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wist u dat?

Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via: Deel uw ervaring

Heeft u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00h, 10.45-12.30h en 13.30-15.00h via telefoonnummer 071-526 18 40 of per e-mail: RadiologieafsprakenCT-MRI@lumc.nl. Zie ook: website Radiologie