Wisselen van borstprothesen
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Plastische Chirurgie.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Intake/reconstructiegesprek
Om te beginnen krijgt u een afspraak op onze polikliniek voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek stelt de arts u enkele vragen en wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. Indien u klachten heeft van uw borstprothese(n) kan het nodig zijn om aanvullend onderzoek te verrichten in de vorm van een echo of een MRI scan. Als uw prothese(n) vervangen moet(en) worden, zullen wij dit aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Zodra deze aanvraag is goedgekeurd, kunt u worden ingepland voor de ingreep.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Indien u wordt ingepland voor het wisselen van uw prothese(n), dan vragen wij u het volgende:
- Gebruikt u medicijnen of bent u bekend met allergieën? Geef dit door aan uw arts.
- Rookt u? Wij adviseren u om te stoppen, ten minste 4 weken voor de operatie.
- Zorg dat u op de opnamedag ten minste één ondersteunende BH zonder beugels meeneemt. Hierbij is het belangrijk dat de BH “strak” genoeg is om tegendruk tegen de borst te bieden. Wij adviseren een BH met de sluiting aan de voorzijde, om het aan- en uittrekken na de operatie te vergemakkelijken.
U blijft gemiddeld 1 nacht opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Dag van de ingreep
U wordt de dag van de ingreep opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt van tevoren bericht over waar u zich op welk tijdstip kunt melden. Het is belangrijk dat u op de dag van de operatie nuchter bent, dit betekent dat u niet mag eten en drinken in de uren voor de operatie (kleine beetjes water voor bijvoorbeeld het innemen van medicijnen mag wel).
Wanneer u op het operatiecomplex bent aangekomen, zal de plastisch chirurg uw borst aftekenen. Hierna zult u naar de operatiekamer worden gebracht, waar nog eenmaal enkele controlevragen zullen worden gesteld. Vervolgens zult u in slaap worden gebracht door de anesthesist.
Tijdens de operatie zal via een kleine snede (meestal via het oude litteken) de oude prothese(n) worden verwijderd. Het kapsel wat zich in de loop der jaren heeft gevormd om uw prothese wordt zo nodig gekliefd of (deels) verwijderd. De nieuwe prothese(n) wordt/worden geplaatst en de huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Het is meestal niet nodig om een drain achter te laten. Ten slotte wordt de borst/worden de borsten verbonden met een speciaal (foam)verband. De operatie duurt in totaal ongeveer 45-90 minuten.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Na de operatie zult u spoedig naar de afdeling worden gebracht. U krijgt gedurende de eerste 24 uur na de operatie antibiotica via het infuus toegediend.
De dag na de operatie zal de arts het foamverband verwijderen. U kunt het resultaat van de operatie dan rustig bekijken. Hierna trekt u (met behulp van de verpleegkundige) de door uzelf meegenomen BH aan. Indien u zich goed voelt, mag u hierna naar huis.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Mogelijke complicaties
Net als bij andere operaties is er ook bij deze ingreep een geringe kans dat zich complicaties voordoen.
- Nabloeding: Dit merkt u aan een gespannen borst. De kans op een nabloeding is het grootst in de eerste 24 uur na de ingreep. In het geval van een nabloeding is er een kleine kans dat u opnieuw geopereerd dient te worden om de bloeding te stelpen.
- Infectie: Dit merkt u aan een rode, warme en/of pijnlijk borst of het ontstaan van koorts. Meestal kan een infectie goed worden behandeld met antibiotica. In zeldzame gevallen moet de borstprothese verwijderd worden.
Let op! Roken geeft een slechtere wondgenezing en verhoogt de kans op complicaties.
Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?
Na twee weken komt u terug voor controle op de polikliniek. De hechtpleistertjes worden verwijderd (indien deze nog op de wond zitten) en de borst wordt beoordeeld. De wond is gehecht met oplosbare hechtingen, deze hoeven dus niet te worden verwijderd. Als de wond helemaal genezen is kunt u het litteken insmeren met Calendulan zalf, dit is verkrijgbaar bij elke drogist of apotheek.
Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?
Het herstel
Na het ontslag moet u het nog rustig aan doen.
Wij adviseren u de volgende regels na te leven:
- Niet zwaar tillen (maximaal 1 kg).
- De armen niet te hoog heffen (ellebogen niet boven de schouders).
- Kort douchen mag, weken in bad wordt streng afgeraden.
- Ondersteunende BH dragen: Week 0-2: dag en nacht (mag kort uit, bijvoorbeeld om te wassen). Week 3-6: alleen overdag.
- 6 weken niet sporten.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Indien u vragen heeft kunt u terecht bij:
- Polikliniek Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur op telefoonnummer 071-5262939.
Onze doktersassistente Plastische Chirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur op telefoonnummer 071-5296476.