Speekselklieronderzoek SALV-Identify

Een nationaal onderzoek naar verbetering van diagnostiek van speekselkliertumoren

Speekselkliertumoren zijn zeldzaam, zeer divers en kunnen daarmee voor artsen en patiënten een grote uitdaging zijn. De rol van de patholoog is hierbij vaak minder goed zichtbaar, maar wel degelijk van belang. De patholoog onderzoekt het tumorweefsel en stelt een diagnose. Op basis van de diagnose kan vervolgens een verdere behandeling worden gekozen. Soms is een diagnose echter lastig te stellen, of blijft er onduidelijkheid over het soort tumor, wat gevolgen heeft voor de verdere behandeling.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek willen we pathologen ondersteunen in het stellen van de juiste diagnose door middel van kunstmatige intelligentie. Met behulp van deze slimme technologie kan mogelijk sneller een diagnose worden gesteld, ook als deze heel zeldzaam is. Voor de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie zal een grote dataset van speekselkliertumoren worden opgebouwd. Deze zal ook gebruikt voor verder onderzoek naar speekselkliertumoren.

Verzamelen van gegevens

Voor het ‘trainen’ van modellen met kunstmatige intelligentie, zijn er eerst veel verschillende speekselkliertumoren nodig. Dit vraagt om een landelijke samenwerking, waarbij we uit tenminste 10 Nederlandse ziekenhuizen alle goed- en kwaadaardige speekselkliertumoren van de laatste 25 jaar verzamelen. Al deze speekselkliertumoren worden vervolgens nogmaals beoordeeld door een groep ervaren pathologen. Met de microscopische afbeeldingen van de tumor, én de herziene diagnose zullen de kunstmatig intelligente modellen daarna worden getraind.

Is er een risico?

Omdat alle tumoren voor de database opnieuw beoordeeld worden, kan in sommige gevallen een diagnose worden gewijzigd. Mocht dit het geval zijn, dan wordt er door een team van artsen bekeken of dit gevolgen heeft voor een patiënt en de behandeling. Zo ja, dan wordt de patiënt hierover geïnformeerd.

Deelname aan het onderzoek

Het onderzoek betreft alle patiënten van de betrokken ziekenhuizen waarbij tussen 2000 en 2024 chirurgisch een speekselkliertumor is verwijderd. Mocht u vragen hebben over het gebruik van gegevens, óf bezwaar hebben tegen het gebruik van uw gegevens voor dit onderzoek, neem dan contact op met de onderzoekers in het Leids Universitair medisch Centrum via speekselklier_PATH@lumc.nl.

Overige vragen?

Meer informatie over uw privacy rechten kunt u vinden op https://www.lumc.nl/privacyrechten/. Mocht u nog verdere vragen hebben over de bescherming van uw privacy, kunt u contact opnemen met onze Functionaris voor Gegevensbescherming van het LUMC via privacy@lumc.nl.