Hoogleraar Research

Prof. Dr. A. (Annemieke) Geluk, PhD

Specialismen:
Immunodiagnostiek van mycobacteriële infectieziekten
Even voorstellen
Tijdens mijn opleiding tot chemicus en immunoloog heb ik gewerkt bij drie instituten in de VS (Univ Virginia, Cytel, Mayo Clinic), aan fundamenteel onderzoek aan T cel/antigeen interacties. Tijdens mijn vijfjarige KNAW-postdoc-fellowship heb ik me vooral gericht op peptide-gemedieerde immunomodulatie van T-cellen in auto-immuunziekten en infectieziekten, en verschoof mijn onderzoeksveld geleidelijk naar de immunologie van lepra en tuberculose. Mijn huidige onderzoek richt zich op immunodiagnostiek van mycobacteriële ziekten, waaronder fundamenteel, translationeel en veldonderzoek met als belangrijkste doel het ontwikkelen van testen gebaseerd op biomarkers voor toepassing in gebieden waar gebrek is aan gedegen laboratorium infrastructuur. Ik heb multi-center studies ontworpen en gecoördineerd in Bangladesh, Brazilië, Madagaskar, Indonesië en Nepal, ben lid van WHO-gerelateerde adviesgroepen mbt lepra en maak deel uit van het Lepra Expertise Centrum.
Wetenschappelijk onderzoek
Het is mijn visie dat niet alleen wetenschappelijke, maar ook maatschappelijke en filantropische valorisatie zal voortvloeien uit het onderzoek en door samenwerking met instituten in landen waar tuberculose en lepra endemisch zijn. Daarom is mijn onderzoek gericht op het ontwerpen van strategieën om hun ziektemechanismen te ontrafelen, wat leidt tot betere vroegtijdige diagnose en behandeling en het verminderen van de overdracht in endemische gebieden.
Voor lepra ontwikkelen we testen voor verschillende use cases, waaronder gepersonaliseerde diagnostiek voor vroegtijdige diagnose van lepra (reacties) en testen voor grootschalige bevolkingsonderzoeken om transmissie te monitoren.
Om TB te bestrijden richt ons onderzoek zich op de ontwikkeling van TB-triage-tests op basis van serumbiomarkers van de gastheer in plaats van sputum. De beschikbaarheid van dergelijke tests zou niet alleen helpen bij het beheersen van de overdracht, maar zou ook de diagnostische aanpak aanzienlijk versnellen en dure doorverwijzingen verminderen.

Publicaties