Patiëntenfolder

Botafsterving (osteonecrose)

Heeft u botafsterving (osteonecrose)? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat botafsterving (osteonecrose) inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Botafsterving (osteonecrose)?

Soms kan er door verscheidene oorzaken een probleem met de bloedtoevoer ontstaan naar sommige botten in het lichaam. Wanneer er een tekort ontstaat aan bloedtoevoer kan een deel van het gewrichtsoppervlak van het betreffende bot vervormen door afsterven van een deel van het bot (osteonecrose). Dit kan dan op termijn klachten geven (pijn) omdat de botuiteinden in die gewrichten niet meer zo soepel over elkaar heen kunnen glijden. Botten waar dit wel eens gezien wordt zijn de schouderkop, handwortelbeentjes (met name het scaphoïd en lunatum botje), voetwortelbeentje (met name het naviculare bot), het sprongbeen, de heupkop en het middenvoetsbeentje van de 2e teen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak, de locatie waar de osteonecrose plaatsvindt en de reeds ontstane schade aan het gewricht. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat de vaten zich niet goed kunnen herstellen. 

Naarmate de tijd vordert zal de bloedtoevoer zich grotendeels herstellen. Het belangrijkste bij de behandeling van deze aandoening is de schade (de misvorming van het gewricht) zo beperkt mogelijk te houden. Dit voorkomt u door het gewricht zo min mogelijk te belasten.