Fluorescentie angiografie (FAG) en Indocyaninegroen angiografie (ICG)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Oogheelkunde.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Meld van tevoren indien u lijdt aan COPD, epilepsie, een nier- of hartaandoening. Ook als u eerder een reactie heeft gehad op gebruik van een contrastmiddel verzoeken wij u dat van tevoren door te geven.
Als u zwanger bent moet het onderzoek tot na de bevalling uitgesteld worden.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De oogarts heeft dit onderzoek aangevraagd om meer informatie te krijgen over uw netvlies en/of het vaatvlies. Het netvlies is de binnenkant van het oog, het vaatvlies is een laagje erachter.
Tijdens dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van gewoon licht van een bepaalde kleur, het zijn geen röntgenfoto’s. Er wordt gebruik gemaakt van een kleurstof die door een arts of een verpleegkundige in een bloedvat in uw arm of hand gespoten wordt. Er kan gebruik gemaakt worden van twee verschillende kleurstoffen; fluoresceïne of indocyaninegroen. Beide kleurstoffen geven verschillende informatie. Het is aan de aanvragend arts om te bepalen welke kleurstof gebruikt zal worden.
Om foto’s van de binnenkant van het oog te kunnen maken, is het noodzakelijk dat de pupillen wijd gedruppeld worden. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de pupillen wijd genoeg zijn om te starten met foto’s maken. Voorafgaand aan het inspuiten zullen foto’s gemaakt worden zonder kleurstof.
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van fluoresceïne (FAG) duurt het onderzoek ongeveer 15 minuten. Bij gebruik van indocyaninegroen (ICG) duurt het onderzoek 45 minuten.
Fluoresceïne kan soms direct na inspuiten misselijkheid veroorzaken, die meestal snel weer wegtrekt. Wij adviseren u zeker twee uur voor het onderzoek niet meer te eten of te drinken.
Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter aan uw dieet houden en eventuele medicijnen gewoon gebruiken!
Bij gebruik van indocyaninegroen zien wij deze reactie zeer zelden.
Door de kleurstof fluoresceïne zal de huid gedurende 24 uur geel verkleurd zijn. De kleurstof verlaat het lichaam via de urine, deze is fluorescerend geel van kleur. Als u veel drinkt, is de kleurstof eerder verdwenen.
Door het toedienen van de kleurstoffen (beide) is de huid ongeveer 24 uur extra gevoelig voor zonlicht. Wij raden u aan minimaal 24 uur na het onderzoek niet in de zon te zitten of gebruik te maken van de zonnebank.
Door de druppels en het flitslicht van het fotograferen wordt het zicht enige tijd wazig en kunt u last hebben van zon- of tegenlicht. Wij raden u af zelf auto te rijden.
De kleurstof fluoresceïne en indocyaninegroen zijn veilige kleurstoffen. Er treden zelden allergische reacties op. Heeft u na het inspuiten van de kleurstof last van jeuk of huiduitslag of voelt u zich onwel, laat het dan onmiddellijk weten aan degene die het onderzoek uitvoert.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met:
LUMC, polikliniek Oogheelkunde
Routenummer 598, locatie J3
Tel. 071 – 526 8030
Voor afspraken
Het medisch secretariaat tussen 9:00 en 12:00 uur, toets 1
Voor medische vragen
De verpleging tussen 08:30 en 17:00 uur, toets 2
Voor overige vragen
Het medisch secretariaat tussen 9.00 – 16.00 uur, toets 4
Buiten kantooruren
071 – 526 9111 (vragen naar dienstdoende arts-assistent afdeling Oogheelkunde)