Patiëntenfolder

Chemotherapie intraveneus thuis

Chemotherapie is een behandeling van kanker. Deze folder geeft u informatie en instructie over de procedure van de behandeling met chemotherapie via een CADD-pomp in de thuissituatie. Mogelijk heeft u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen. Stel deze vragen gerust aan uw behandelend arts, verpleegkundig specialist  of verpleegkundige.

Deze folder is opgesteld door de afdeling medische oncologie.

Onze zorg

Wat is Chemotherapie intraveneus thuis?

U krijgt een behandeling met intraveneuze (in de bloedbaan) chemotherapie in de thuissituatie.

De chemotherapie wordt toegediend via een kleine, draagbare infuuspomp: de CADD-pomp.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Levering van de materialen en de infuuspomp

Tijdens de opname van de eerste kuur op de afdeling dagbehandeling Oncologie en Hematologie ontvangt u een pakket met alle materialen voor de behandelingsperiode. Deze materialen dient u thuis te bewaren.

Naast het ontvangen van de materialen wordt u aangesloten op de CADD-pomp die op uw naam is geleverd op de afdeling. Deze infuuspomp wordt gehuurd; kortom u krijgt deze in bruikleen van de leverancier Mediq Tefa en is van u voor de gehele behandelingsperiode met chemotherapie in de thuissituatie. U dient bij de vervolg behandelingen steeds de CADD-pomp en toebehoren in het bijgeleverde blauwe koffertje weer mee te nemen naar de afdeling.

De volgende materialen dient u zelf aan te schaffen bij start van de behandeling:

  • pH neutraal schoonmaakmiddel zoals, Andy, Ecover of Ajax allesreiniger. Let op dat u het etiket naleest om te bevestigen dat het een pH-neutraal middel is. (te gebruiken bij lekkage infuusvloeistof)
  • stevige vuilniszakken (voor deponeren gebruikte materialen)
  • stevig plastic tasje (voor als u buitenhuis gaat gedurende toediening chemotherapie)

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Aansluiten van de chemotherapie op de infuuspomp voor de thuissituatie

U wordt door de verpleegkundige op de afdeling aangesloten op de CADD-pomp. Afhankelijk van de behandeling wordt in een van de volgende dagen de chemotherapie vervangen of verwijderd bij u thuis. Dit zal worden uitgevoerd door de specialistische thuiszorg, deze wordt vooraf aan uw behandeling door de verpleegkundige of verpleegkundig specialist aangevraagd.

Afspraken tijd vervangen infuus

Nadat u bent aangesloten door de afdelingsverpleegkundige op de CADD-pomp, is het van belang om het tijdstip van aansluiten door te geven aan de specialistische thuiszorg. Dit is zodat de specialistische thuiszorg de planning kan maken van de volgende dag(en).

Handelswijze bij lekkage van de infuusvloeistof

Er is een kleine kans dat er een situatie zal voordoen waarin er sprake is van lekkage van de infuusvloeistof. Het is van belang dat u op de hoogte bent van de handelswijze mocht het voorkomen. 

Als er sprake is van een lekkage van de infuusvloeistof is het verstandig om rustig te blijven.

Volg de volgende stappen:

  1. Om te voorkomen dat de lekkage uitbreidt is het verstandig om het infuussysteem af te sluiten. Dit doet u door het klemmetje van het infuussysteem dicht te knijpen / schuiven. De CADD-pomp kan hierdoor alarm geven dat de infusievloeistof niet door loopt, dit is niet erg. U kunt op een later moment de CADD-pomp uitschakelen.

  2. Bedek de plaats waarop de infuusvloeistof heeft gelekt met een celstofmatje, deze vindt u in het meegeleverde pakket met materialen.

  3. Neem contact op met de specialistische thuiszorg.

  4. Schakel de CADD-pomp uit. Dit doet u door de 'aan-/uitknop' aan de zijkant van de CADD-pomp in te drukken. Er verschijnt in het scherm de vraag of u de pomp wilt uitschakelen, klik de rechter knop onder 'ja' om de pomp daadwerkelijk uit te schakelen.

De specialistische thuiszorg zal komen kijken waardoor de lekkage is ontstaan en zal de omgeving reinigen. Er zal worden gereinigd met het pH neutraal schoonmaakmiddel welke u in huis beschikbaar heeft.

Handelswijze bij alarmering pomp

Indien de infuuspomp een alarmering geeft, dient u contact op te nemen met de specialistische thuiszorg. Deze zal u verdere aanwijzingen geven. 

Verwerken afval

De afvalproducten van de toediening van het infuus of materialen die in aanraking zijn geweest met de infuusvloeistof kunnen worden gedeponeerd in een stevige afvalzak.

Deze afvalzak dient goed te worden dichtgeknoopt, waarna het bij het huishoudelijk afval kan worden gedeponeerd. 

Naalden dienen te worden gedeponeerd in de geleverde naaldencontainer. Deze kan bij het einde van de behandeling worden gesloten, waarna u deze kan inleveren bij uw apotheek. 

Bezoek buitenshuis

Indien u de chemotherapie toegediend krijgt, hoeft u niet thuis te blijven. U moet er wel op letten dat u bereikbaar bent voor de specialistische thuiszorg bij problemen met het infuus of de CADD-pomp.

Als u niet thuis bent maar elders verblijft, dient u het volgende met u mee te nemen:

  • Plastic tasje (lekdicht)
  • Disposable onderlegger (celstofmatje)
  • Handschoenen
  • Contactgegevens van de specialistische thuiszorg

Douchen gedurende behandeling

Indien u bent aangesloten op de CADD-pomp mag u wel douchen, zorg echter dat de CADD-pomp niet mee gaat onder de douche en hierdoor dus kan beschadigen.

Uitstel van de behandeling

Indien de bloedwaardes niet voldoende zijn om de chemotherapie toe te dienen, kan de chemotherapie worden uitgesteld. Het is van belang dat u de specialistische thuiszorg hierover informeert.

Onderhoud CADD-pomp

Het kan zijn dat gedurende uw behandeling de onderhoudstermijn van de CADD-pomp verloopt. De leverancier Mediq Tefa zal dan met u contact opnemen om de pomp te verwisselen.

Stroomvoorziening

De CADD-pomp werkt op een accu en moet regelmatig aan het netstroom worden aangesloten. Er wordt geadviseerd om de CADD-pomp ’s nachts aan te sluiten op het netstroom om de accu op te laden. Als noodvoorziening indien de accu kapot gaat, kan deze worden vervangen door 4 AA-batterijen.

Er mag GEEN gebruik worden gemaakt van oplaadbare batterijen.

Vallen en schade aan de CADD-pomp

Indien u de CADD-pomp laat vallen; dan wel er zichtbare schade is, dient u contact op te nemen met de specialistische thuiszorg. 

Bij schade of twijfel over het goed functioneren van de CADD-pomp moet er contact worden opgenomen met de leverancier Mediq Tefa.

Mediq Tefa streeft ernaar om binnen vier uur de CADD-pomp te vervangen.

Indien de schade is veroorzaakt door verkeerd gebruik dan wel een ongeluk zal de schade worden verhaald via de WA verzekering. 

Einde van de behandeling

Indien u geen chemotherapie meer gaat krijgen in de thuissituatie, dient u de CADD-pomp zelf af te melden.

Om de pomp af te melden moet u het volgende doen:

  • Neemt contact op met Mediq Tefa (leverancier CADD-pomp) met telefoonnummer 030-282 1204 
  • Geef door welk nummer de CADD-pomp heeft. Dit staat vermeld achter op de CADD-pomp.
  • U maakt een afspraak over het ophalen van de CADD-pomp thuis door de firma. Indien gewenst kan deze ook elders worden opgehaald, dit kan worden besproken bij de afmelding van de CADD-pomp.

Voordat de CADD-pomp kan worden geretourneerd moet deze huishoudelijk worden gereinigd. De specialistische thuiszorg is bekend met deze procedure. Na deze reiniging dient de pomp in een vuilniszak te worden gedaan, met een rode sticker op de buitenkant van de zak. Deze rode sticker zit in de envelop in het blauwe koffertje van de CADD-pomp.

Door het gebruik van de rode sticker weet Mediq Tefa dat de CADD-pomp voor chemotherapie is gebruikt en zal deze volgens een speciaal protocol bij Mediq Tefa, nogmaals reinigen.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mocht u nog vragen hebben stel ze aan de verpleegkundig specialist of verpleegkundige.

Specialistenteam

U krijgt op de dag van de eerste behandeling de contactgegevens van het specialistenteam via de transferverpleegkundige.

Leverancier Mediq Tefa

Telefoonnummer 030-282 1204