Patiëntenfolder

Immuuntherapie

Het afweersysteem van de mens kan kankercellen onderscheiden van gezonde cellen. Over het algemeen leidt deze herkenning meestal niet tot een sterke afweerreactie en tot het vernietigen van de herkende kankercellen. Immuuntherapie heeft tot doel het eigen afweersysteem te versterken tegen kankercellen, zodat het afweersysteem kankercellen beter kan herkennen en kan vernietigen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling medische oncologie.

Onze zorg

Wat is Immuuntherapie?

Bij een beperkt aantal vormen van kanker is immuuntherapie momenteel onderdeel van de behandeling. Deze behandeling bestaat dan vaak uit het geven van zogenaamde checkpointremmers. Die hebben tot doel de remmende werking van kankercellen op het afweersysteem te blokkeren, zodat het afweersysteem een betere kans heeft kankercellen te bestrijden.

Video: wat is immuuntherapie?

Toediening

Over het algemeen wordt immuuntherapie via een dun slangetje (infuus) in een bloedvat toegediend. Meestal gebeurt dit via een opname op de dagbehandeling.

Ons onderzoek

Aan welke studies kan je meedoen?

Naast de standaardbehandeling wordt onder meer in het LUMC veel onderzoek gedaan naar het toepassen van het immuunsysteem als antikankerbehandeling. Naast bovenstaande standaard behandelopties zijn er studies die onderzoek naar nieuwe experimentele toepassingen van verschillende vormen van immuuntherapie.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Via link