Patiëntenfolder

Chemotherapie

Chemotherapeutische medicijnen, ook wel cytostatica genoemd, hebben tot doel het stoppen van de celdeling van kankercellen en deze zo te doden.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling medische oncologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Vormen van chemotherapie

Er zijn vele verschillende cytostatica die op uiteenlopende manieren de groei van kankercellen remmen. Het soort kanker bepaalt voor welke behandeling wordt gekozen. Soms wordt een combinatie van verschillende cytostatica gebruikt om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. Deze vullen dan elkaars werking aan. Chemotherapie kan ook worden gecombineerd met andere behandeling zoals radiotherapie (chemoradiatie) of met andere medicijnen. Cytostatica worden vaak via een dun slangetje (infuus) in een bloedvat toegediend. Via de bloedbaan verspreidt de chemotherapie door het hele lichaam, zodat kankercellen overal worden bereikt. Voor toediening via een infuus is het over het algemeen zo dat u wordt opgenomen op de dagbehandeling of op de kliniek. De duur van de opname is afhankelijk van het type kuur. Chemotherapie kan ook in tabletvorm worden gegeven, dit wordt over het algemeen thuis ingenomen.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Bijwerkingen

Chemotherapie heeft niet alleen effect op kankercellen, maar ook op gezonde cellen in het lichaam. Vooral op snel delende gezonde cellen kan chemotherapie effect hebben en deze beschadigen. De beschadiging van de gezonde cellen is grotendeels verantwoordelijk voor de bijwerkingen die chemotherapie met zich meebrengt. De bijwerkingen kunnen per cytostaticum, maar ook per persoon, heel verschillend zijn. Daarom wordt u uitgebreid voorgelicht over de specifieke chemokuur die u krijgt en welke bijwerkingen hierbij kunnen optreden. U krijgt ook een schriftelijk informatiepakket, waarin de bijwerkingen staan die u kunt verwachten bij de behandeling die u krijgt. U kunt hierin lezen hoe u de bijwerkingen kunt herkennen, wat u er eventueel aan kan doen en wanneer u contact op moet nemen met uw arts. Niet alle bijwerkingen die besproken zijn, zullen zich voordoen. Het uitblijven van bijwerkingen wil niet zeggen dat de behandeling niet aanslaat.

Nazorg

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige.

Meer informatie

Handige links

Voor verdere informatie kunt u ook de informatiefolder van KWF Kankerbestrijding lezen.