Ascitespunctie
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Oncologie.
Wat is Ascitespunctie?
Ascites betekent vochtophoping in de vrije buikholte. Een ascitespunctie is een onderzoek waarbij vocht uit de buikholte wordt afgenomen. Dit gebeurt door met een punctienaald links of rechts onder in de buikholte te prikken.
Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?
Het doel van de ascitespunctie:
- Diagnostische punctie: om de oorzaak van uw klachten te achterhalen, er wordt een kleine hoeveelheid vocht afgenomen voor onderzoek. Het vocht wordt in het laboratorium onderzocht.
- Ontlastende punctie: uw buik bevat een aanzienlijke hoeveelheid vocht, vermindering hiervan kan u afhelpen van onaangename verschijnselen zoals misselijkheid, benauwdheid en een gespannen buik.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Overgevoeligheid
Het is belangrijk de onderstaande zaken van te voren met uw arts te bespreken:
- Het gebruik van bloedverdunnende middelen
- Overgevoeligheid voor pleisters
- Overgevoeligheid voor lidocaïne
- Overgevoeligheid voor chloorhexidine
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Het is verstandig voor het onderzoek even te plassen zodat u een lege blaas heeft, verder is er voor dit onderzoek geen voorbereiding nodig.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Het onderzoek
Voor de ingreep meldt u zich op de afgesproken afdeling. U wordt hierna op afgesproken tijd met bed naar de afdeling Radiologie gebracht.
Middels echo wordt de precieze plaats voor de punctie bepaald. Aansluitend wordt daar meteen een naald ingebracht. Na deze handeling wordt u terug gebracht naar de kliniek waar het vocht verder af kan lopen en waar u door de verpleegkundige gecontroleerd wordt.
Het is een korte prik, deze kan pijnlijk zijn. De huid wordt niet verdoofd, een extra prik is hierbij een grotere belasting, het aflopen van het vocht is pijnloos.
- Diagnostische punctie: via de punctienaald wordt er vocht opgevangen voor onderzoek.
- Ontlastende punctie: Aan de punctienaald wordt een afvoersysteem bevestigd, hierdoor loopt het vocht af. Tijdens het aflopen van het vocht kan u gevraagd worden een andere houding aan te nemen.
De arts spreekt met de verpleegkundige af hoeveel vocht er maximaal mag aflopen. Wanneer het vocht niet meer afloopt, of de maximale hoeveelheid die de arts heeft afgesproken bereikt is, wordt de naald verwijderd. De insteekplaats wordt afgedekt met een gaas en afgeplakt met pleisters.
Duur van het onderzoek
De punctie zelf neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. Wanneer het een ontlastende punctie betreft blijft het slangetje meestal een enkele uren in, afhankelijk van de hoeveelheid vocht. Wanneer er een grote hoeveelheid vocht is afgelopen zult u na afloop even moeten blijven liggen, uw bloeddruk en pols worden gecontroleerd en de insteekplaats wordt gecontroleerd op mogelijk nalekken.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Nazorg
Wanneer alle controles goed zijn en u geen klachten heeft mag u voorzichtig opstaan, bij het opstaan kunt u wat duizelig zijn het is daarom belangrijk dit onder begeleiding van de verpleegkundige te doen.
Daarnaast kunt u nog enkele uren een onprettig gevoel in de buik hebben, hiervoor mag u paracetamol innemen.
Wat is de prognose?
Bij elke ingreep kunnen complicaties optreden, bij een ascitespunctie bestaat er een kleine kans op lekkage via de insteekplaats. De bloeddruk kan dalen als er een grote hoeveelheid vocht wordt afgenomen dit heeft duizeligheid tot gevolg. De verpleegkundigen zullen hier aandacht aan geven en zo nodig met de arts overleggen.