Vóór de operatie
Een operatie is voor velen een spannende gebeurtenis. De specialisten, verpleegkundigen en het ondersteunend personeel doen alles om uw verblijf in het OK-centrum van het LUMC zo prettig mogelijk te maken. Hieronder leest u wat u in de periode voor de opname kunt verwachten.
Gesprekken vooraf
Wanneer u geopereerd moet worden, heeft u hierover een gesprek met uw behandelend arts. Deze neemt met u door hoe de operatie gaat verlopen. Als u vragen heeft, is dit een goed moment om ze te stellen. Ook brengt u een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie (preoperatieve screening). Daar bespreekt de anesthesioloog met u welke vorm van verdoving voor u het beste is.
Voor meer informatie over de anesthesie (verdoving) kunt u op de website van uw polikliniek kijken of inloggen in uw patiëntenportaal: mijnLUMC.nl. Ook kunt u de patiëntenfolder “Informatie over Anesthesie” raadplegen.
Nuchter de operatie in
Om complicaties te voorkomen, gaat u nuchter uw behandeling in. In het algemeen betekent dit dat u niets mag eten vanaf twaalf uur in de nacht voor de operatie. Tot 2 uur voor de operatie mag u appelsap, water, thee (zonder melk) of aanmaaklimonade drinken. Als uw operatie ’s middags plaatsvindt mag u tot 6 uur voor de operatie nog iets eten. Voor kinderen gelden aangepaste regels.
Voorbereiding
Op de dag van opname meldt u zich op de verpleegafdeling. In uw oproep staat waar en wanneer u zich moet melden. Deze oproep kunt u ook terugvinden op mijnLUMC.nl. Voordat we u van de verpleegafdeling naar het OK-centrum brengen, zijn er een aantal controlemomenten. De verpleegkundige voert tijdens uw opnamegesprek een aantal routineonderzoeken uit, bijvoorbeeld:
- Bloedafname;
- Bloeddruk controle;
- Of het maken van een hartfilmpje.
Ook markeert de verpleegkundige de plek en/of kant van uw lichaam waar de operatie plaats gaat vinden, met een stift. Eventuele make-up, nagellak, contactlenzen, sieraden en gebitsprothesen verwijdert u voordat u naar de operatiekamer gaat. Uiteraard kan in overleg een bril of gehoorapparaat mee naar de operatiekamer. U krijgt speciale operatiekleding aan. Als u aan de beurt bent brengt de verpleegkundige u naar het OK-centrum.
Heeft u vragen?
Mocht er tijdens de voorbereiding in het LUMC iets niet geheel duidelijk zijn voor u, spreek dan uw verpleegkundige aan. Die heeft antwoorden op veel van uw vragen. Als u meer wilt weten over de ingreep zelf, kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.