Patiëntenfolder

Zenuw- en spierechografie

Binnenkort komt u voor een zenuw- of spierechografie-onderzoek naar de afdeling klinische neurofysiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. In deze folder wordt uitgelegd wat echografie inhoudt, en krijgt u informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of aan de persoon die het onderzoek uitvoert.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Onze zorg

Wat is Zenuw- en spierechografie?

Bij een echografie wordt met ultrasone (onhoorbaar hoge) geluidsgolven naar zenuwen of spieren in het lichaam gekeken. Met deze techniek kan onder meer naar de grootte, structuur en eventuele afwijkingen van de zenuwen of spieren gekeken worden.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Algemene informatie  

Net als u houden wij er niet van te moeten wachten, en we proberen dan ook op tijd te werken. De tijd is beperkt, en er is een goede kans dat het onderzoek niet meer uitgevoerd kan worden als u te laat bent. Mocht u in het verkeer vast komen te zitten op weg naar het onderzoek, dan verzoeken wij u dat door te geven. In dat geval proberen wij het schema aan te passen om het onderzoek alsnog te kunnen laten plaatsvinden. We kunnen niet garanderen dat dit altijd mogelijk is. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Uitvoering van het onderzoek 

Aan het begin van het onderzoek wordt op de plaats waar moet worden gekeken wat gel op de huid aangebracht. Daarna wordt met een echoprobe (een onderdeel van het apparaat dat geluidsgolven kan uitzenden en opvangen) langs het gedeelte van de zenuwen of spieren dat bekeken moet worden bewogen.  

Hoelang een onderzoek duurt verschilt per onderzoek en is tevoren niet altijd goed te zeggen. 

  

De geluidsgolven die bij het onderzoek gebruikt worden zijn niet schadelijk voor het lichaam. Het onderzoek wordt over het algemeen als helemaal niet pijnlijk ervaren. Er zijn door dit onderzoek voor u geen beperkingen wat betreft medicatiegebruik eten, rijden, etc.  

Andere onderzoeken  

Het kan zijn dat er voor dezelfde klachten meerdere onderzoeken gedaan moeten worden op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Als dit zo is krijgt u hier aparte afspraken voor. Wij proberen altijd de afspraken zo goed als mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

Er wordt een verslag van de gegevens gemaakt en dit wordt naar de aanvragend arts gestuurd. De aanvragend arts zal u uiteindelijk over de uitslag informeren. Het is over het algemeen niet mogelijk tijdens het onderzoek al een einduitslag te geven.

Behandelteam

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een klinisch neurofysioloog, een physician assistant of een laborant klinische neurofysiologie.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

De afdeling Klinische Neurofysiologie is gehuisvest op de 3e verdieping, zone J3-R. route 593.

Het telefoonnummer is 071 - 5262104.