Repetitieve Stimulatie onderzoek
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Belangrijke dingen voor u om te doen
- Medicatie: Gebruikt u pyridostigmine (Mestinon) of diaminopyridine (Amifampridine)? Neem deze dan op de dag van het onderzoek niet in! Dit kan het onderzoek namelijk beïnvloeden. Na het onderzoek kunt u deze medicatie alsnog innemen.
- Warme handen: Zorg dat uw handen zo warm mogelijk zijn, doe bijvoorbeeld handschoenen aan. Zo krijgen we betere resultaten.
- Makkelijke kleding: Draag kleding met mouwen die u makkelijk omhoog kunt doen. Soms moet u uw shirt uittrekken, houd hier rekening mee.
- Droge huid: Smeer geen crème of bodylotion op uw huid. Een vette huid maakt het onderzoek lastiger.
- Kom op tijd. Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol en ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd.
Het onderzoek
We onderzoeken van een aantal spieren (in de hand, de arm, het gezicht en bovenaan de rug) hoe goed of hoe slecht ze worden aangestuurd door de zenuwen. Het onderzoek duurt meestal 50 tot 60 minuten. Wat we gaan doen:
- Opwarmen: Om goede resultaten te krijgen is het belangrijk dat de zenuw warm genoeg is, daarom warmen we uw arm eerst op in warm water.
- Plakkers plakken: We plakken plakkers op uw huid boven een bepaalde spier.
- Schokken geven: We geven elektrische schokken aan de zenuw die bij die spier hoort. De schok is een soort boodschap die we door de zenuw sturen, de plakkers vangen de boodschap op. Bij elke spier geven we eerst losse schokken en daarna een paar series van tien schokken snel achter elkaar. Zo kunnen we zien of de boodschap van de zenuw steeds even goed aankomt bij de spier, of soms wat minder goed.
Wat voelt u ervan?
De schokken beginnen licht en worden steeds een stukje harder als dat nodig is. De meeste mensen vinden de schokken prima te verdragen. Of u dat ook zal vinden is niet helemaal te voorspellen, want ieder mens is anders. Natuurlijk doen we alles in overleg met u en doen we er alles aan om het onderzoek zo prettig mogelijk te maken voor u.
Wanneer krijgt u de uitslag?
De uitslag van het onderzoek krijgt u niet meteen. De arts die het onderzoek heeft gedaan gaat de informatie uit het onderzoek eerst goed bekijken. U krijgt een nieuwe afspraak waarin uw arts de uitslag met u zal bespreken.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Waar u moet zijn
In de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal, hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de 3e verdieping, zone J3-R, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal, waar u het ticket scant. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten.
Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Albinusdreef 2
Postbus 9600
2300 RC Leiden