Patiëntenfolder

QMG-onderzoek

Binnenkort krijgt u een QMG-onderzoek bij het LUMC. In deze folder staat wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of aan de laborant of verpleegkundige die het onderzoek bij u doet.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Belangrijke dingen voor u om te doen 

  • Medicatie: Gebruikt u pyridostigmine (Mestinon) of diaminopyridine (Amifampridine)? Neem deze dan op de dag van het onderzoek niet in! Dit kan het onderzoek namelijk beïnvloeden. U mag de medicatie innemen na uw laatste afspraak van vandaag. 
  • Kom op tijd: Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol. Ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd.

Het onderzoek 

Het onderzoek is ontwikkeld voor mensen met de ziekte “myasthenia gravis”. Maar het onderzoek wordt ook gedaan bij andere ziekten. Dat het onderzoek bij u wordt gedaan betekent dus niet altijd dat u de ziekte myasthenia gravis heeft. 

We onderzoeken met behulp van een aantal testen hoe het gaat met uw spierkracht en uithoudingsvermogen. Dit gaan we testen: 

  • Oogspieren: U kijkt enige tijd opzij, enige tijd omhoog en u sluit de ogen krachtig. 
  • Slikken: U drinkt een half glas water. 
  • Spreken: U telt van één tot vijftig. 
  • Armspieren: U strekt beide armen enige tijd uit naar opzij. 
  • Handspieren: U knijpt in een apparaat dat de knijpkracht meet. 
  • Nekspieren: U houdt enige tijd uw hoofd omhoog terwijl u op uw rug ligt. 
  • Beenspieren: U houdt enige tijd uw rechter- of linkerbeen omhoog terwijl u op uw rug ligt. 
  • Ademhalingsspieren: U blaast door een blaaspijpje in een apparaat dat uw ademvolume meet. Dit noemen we de “vitale capaciteit”. 

Elke test levert een aantal punten op. De punten worden opgeteld tot een totaalscore. Soms is het nodig om het onderzoek in de toekomst nog eens te herhalen. Door de totaalscores dan te vergelijken kunnen we zien of het beter of juist slechter met u gaat. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts op de poli. Meestal is deze afspraak op dezelfde dag. Vaak krijgt u op dezelfde dag ook nog een ander onderzoek. U krijgt de uitslag dan na afloop van beide onderzoeken. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn 

Beneden in de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal. Hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Dit is op de 3e verdieping, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal. Scan hier uw ticket. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten. 

Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.   

Overig

Gebruik van (anonieme) data voor wetenschappelijk onderzoek 

De resultaten van uw onderzoek worden goed bewaard en beveiligd. Ze kunnen ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we om de zorg die we leveren nog beter te kunnen maken. Natuurlijk gebeurt dit volgens strenge privacyregels. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn uiteindelijk niet meer naar u te herleiden. U hoeft hier ook verder niks voor te doen. Er worden geen extra handelingen uitgevoerd of extra vragen aan u gesteld.  

Als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, geef dat dan aan. Dit kan bij uw behandelend arts, of via mijnLUMC.