Patiëntenfolder

Kantelproef

Binnenkort komt u voor een kantelproef bij het LUMC. Bij dit onderzoek proberen we klachten op te wekken die te maken hebben met een (plotselinge) lage bloeddruk. In deze folder staat wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of degene die het onderzoek bij u doet. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Belangrijke dingen voor u om te doen 

  • Doe geen gel, haarlak of olie in uw haar. U krijgt namelijk elektroden op uw hoofd. Die blijven beter plakken in schoon en droog haar. 
  • Is er iemand die uw klachten kan herkennen? Bijvoorbeeld iemand die het wel eens heeft gezien als u flauwvalt? Neem die dan mee tijdens het onderzoek. 
  • Voelt u zich thuis vaak erg moe of niet lekker nadat u de klachten heeft gehad? Dit kan na het onderzoek ook zo zijn. Zorg dan dat iemand u naar huis kan brengen, zodat u niet alleen hoeft te gaan. 
  • Plast of poept u wel eens in uw broek als u de klachten heeft? Neem dan voor de zekerheid reservekleding mee. 
  • Kom op tijd: Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol. Ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd.

De voorbereiding 

De voorbereiding voor het onderzoek wordt gedaan door een laborant. De voorbereiding duurt 20 – 30 minuten. Dit gaat er gebeuren: 

  • EEG-elektroden plakken: U krijgt 12 elektroden op uw hoofd. Deze meten de hersenactiviteit. Eerst tekent de laborant de plaatsen waar de elektroden komen af met een rood potlood. Daarna worden de afgetekende plaatsen ontvet met een schuurcrème. Dan plakt de laborant de elektroden op uw hoofd met een kleefpasta. 
  • ECG-elektroden plakken: De laborant plakt twee elektroden op uw bovenlichaam met een plakker. Deze meten de hartslag. 
  • Band om uw buik: De laborant doet een band om uw buik die uw ademhaling meet. 
  • Bloeddrukmeter: De laborant doet een bloeddrukmeter om één van uw vingers. 
  • CO2-meter: soms wordt ook een CO2-meter bevestigd. Deze zit in uw neus en hangt voor uw mond. U kunt hierbij gewoon normaal ademhalen. 
  • Video instellen: Tijdens het onderzoek wordt uw gezicht gefilmd. Video kan soms heel belangrijk zijn voor een diagnose.

Het onderzoek 

Het onderzoek zelf duurt ongeveer een uur. Het wordt gedaan door de laborant die de voorbereiding deed, samen met een arts of physician assistant. De bedoeling van het onderzoek is om uw klachten op te wekken. Hoe we dat doen hangt af van welke klachten u precies heeft: 

  • Kantelen: Wat altijd gebeurt is het kantelen. Dit noemen we ook wel “passief staan”. U gaat eerst liggen op de kanteltafel. We maken u met veiligheidsbanden vast aan de kanteltafel, zodat u niet kunt vallen. Na ongeveer vijf minuten liggen wordt het hoofdeinde van de bank omhoog gekanteld, tot u een beetje schuin achterover staat. Op de foto ziet u de positie waarin u komt te staan. Hoe lang u gekanteld blijft hangt af van uw klachten. Meestal is dit 15 – 40 minuten. Als u flauwvalt kantelen we u natuurlijk meteen terug. 

Behalve kantelen doen we soms nog andere dingen tijdens het onderzoek. Of dit bij u ook zo is hoort u vóór het onderzoek begint. Deze dingen kunnen zijn:

  • Spray onder de tong: Soms krijgt u na 10 of 20 minuten kantelen een spray onder de tong. Dit middel heet nitroglycerine en kan een verlaging van de bloeddruk veroorzaken. Hierdoor kunnen we het flauwvallen soms uitlokken, als dit hoort bij uw klachten. Het middel werkt heel snel en is ook weer snel uitgewerkt. U kunt er tijdelijk wat hoofdpijn van krijgen. 
  • Actief staan: Soms gaat u voor of na het kantelen nog vijf minuten op de grond staan. Dit noemen we “actief staan”. 
  • Zuchten: Soms moet u een paar minuten diep in- en uitademen. De laborant, arts of physician assistant geeft aan hoe snel dat moet. 
  • Op de hand blazen: Soms moet u een aantal seconden lang uw mond tegen uw hand houden en dan doen alsof u blaast. De laborant, arts of physician assistant geeft aan hoe dat precies moet. 
  • Halsmassage: Soms wordt een specifieke plek in uw hals gemasseerd. Dit doen we alleen als de slagaders in uw hals geen verkalking hebben. Als we bij u een halsmassage willen doen, doen we daarom vóór de kantelproef een echo van de slagaders in uw hals. Dan kunnen we zien of de halsmassage veilig is om te doen. 
  • Biofeedbacktraining: Soms krijgt u na het onderzoek een soort training. Hierbij oefent u wat u kunt doen om de bloeddruk te verhogen. Op een scherm kunt u tijdens het oefenen zien wat er gebeurt met uw bloeddruk. Als u thuis voelt dat u misschien gaat flauwvallen kunnen deze oefeningen soms helpen om het flauwvallen tegen te gaan. Of ze kunnen ervoor zorgen dat u net wat meer tijd heeft om te gaan zitten of liggen.

Na het onderzoek 

Na het onderzoek maken we uw hoofd weer zo goed mogelijk schoon. Dit duurt 5 tot 10 minuten. In totaal duurt de afspraak dus ongeveer 1,5 uur. Uw haar zal nog wel wat vet blijven door de kleefpasta. Hou hier dus rekening mee als u een andere afspraak heeft na het onderzoek. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u niet meteen. Degene die het onderzoek gedaan heeft gaat de informatie uit het onderzoek eerst goed bekijken. U krijgt een afspraak met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal de uitslag dan met u bespreken. Deze afspraak is ongeveer twee weken na het onderzoek. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn 

Beneden in de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal. Hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Dit is op de 3e verdieping, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal. Scan hier uw ticket. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten. 

Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.   

Overig

Gebruik van (anonieme) data voor wetenschappelijk onderzoek 

De resultaten van uw onderzoek worden goed bewaard en beveiligd. Ze kunnen ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we om de zorg die we leveren nog beter te kunnen maken. Natuurlijk gebeurt dit volgens strenge privacyregels. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn uiteindelijk niet meer naar u te herleiden. U hoeft hier ook verder niks voor te doen. Er worden geen extra handelingen uitgevoerd of extra vragen aan u gesteld.   

Als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, geef dat dan aan. Dit kan bij uw behandelend arts, of via mijnLUMC.