Patiëntenfolder

Intra-operatieve Neuromonitoring

Binnenkort wordt u geopereerd in het LUMC. We maken hierbij gebruik van intra-operatieve neuromonitoring. In deze folder staat wat dat inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of degene die met u de voorbereiding voor de operatie doet.   

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Voorbereiding

Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?

Vóór de operatie 

Vóór de operatie krijgt u een afspraak op de afdeling Klinische Neurofysiologie om de operatie voor te bereiden. Een arts of physician assistant stelt u dan een aantal vragen en doet een lichamelijk onderzoek. Ook markeert hij een paar punten op uw hoofd met een watervaste stift. Op precies deze plaatsen komen elektroden tijdens de operatie. Soms wordt het markeren gedaan door een laborant. U mag uw haar vanaf dat moment niet meer wassen, tot ná de operatie. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Tijdens de operatie 

Zodra u onder narcose bent plaatsen we een aantal elektroden op uw lichaam. De elektroden komen in elk geval op uw hoofd. Waar we de andere elektroden plaatsen verschilt per operatie. Tijdens de operatie houden we goed in de gaten of het goed blijft gaan met uw zenuwstelsel. Dat doen we zo: 

  • Af en toe geven we stroomschokken via de elektroden op uw hoofd. De schok is een soort boodschap die we door de zenuw sturen. We bekijken of de boodschap goed aankomt bij de spieren en/of het ruggenmerg. Als de boodschap goed aankomt, dan gaat het dus nog steeds goed met dat deel van het zenuwstelsel.
  • Af en toe geven we stroomschokken via elektroden op uw polsen en/of enkels. We bekijken of de boodschap goed aankomt bij de hersenen. Als de boodschap goed aankomt, dan gaat het dus nog steeds goed met dat deel van het zenuwstelsel. 

Als een boodschap niet goed aankomt melden we dit aan de chirurg(en). Zij bepalen dan of dit gevolgen heeft voor de operatie. 

Na de operatie 

We maken een verslag van hoe de operatie en de neuromonitoring is gegaan. Dit verslag is te lezen door uw arts. 

Hoe zit het met de veiligheid? 

We gebruiken intra-operatieve neuromonitoring om de operatie veiliger te maken. Het verlaagt het risico op complicaties. Maar het geeft geen garantie dat er geen complicaties ontstaan. De neuromonitoring zelf is veilig en door de narcose merkt u er uiteraard niks van. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn voor de voorbereiding 

Beneden in de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal. Hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Dit is op de 3e verdieping, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal. Scan hier uw ticket. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten. 

Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.   

Overig

Gebruik van (anonieme) data voor wetenschappelijk onderzoek 

De resultaten van uw onderzoek worden goed bewaard en beveiligd. Ze kunnen ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we om de zorg die we leveren nog beter te kunnen maken. Natuurlijk gebeurt dit volgens strenge privacyregels. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn uiteindelijk niet meer naar u te herleiden. U hoeft hier ook verder niks voor te doen. Er worden geen extra handelingen uitgevoerd of extra vragen aan u gesteld.  

Als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, geef dat dan aan. Dit kan bij uw behandelend arts, of via mijnLUMC.