Patiëntenfolder

EEG-onderzoek

Binnenkort krijgt u een EEG-onderzoek bij het LUMC. In deze folder staat wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of de laborant die het onderzoek bij u doet. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Belangrijke dingen voor u om te doen 

  • Doe geen gel, haarlak of olie in uw haar. Dan blijven de elektroden beter plakken. 
  • Kom op tijd: Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol. Ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd.

De voorbereiding 

Het onderzoek wordt gedaan door een laborant. U krijgt 24 elektroden op uw hoofd en twee elektroden op uw handen of schouders. De voorbereiding duurt 30 – 45 minuten. Dit gaat er gebeuren: 

  • Aftekenen: de laborant tekent de plaatsen waar de elektroden komen af met een rood potlood 
  • Ontvetten: de laborant ontvet de afgetekende plaatsen met een schuurcrème 
  • Elektroden plakken: de laborant plakt de elektroden op uw hoofd met een kleefpasta. Bij jonge kinderen en langdurige onderzoeken gebruiken we vaak ook een speciale lijm. Hierdoor blijven de elektroden extra goed vastzitten. 
  • Band om uw buik: de laborant doet een band om uw buik die uw ademhaling meet

Het onderzoek 

Als alle elektroden bevestigd zijn gaat u op een onderzoeksbank liggen. Tijdens het onderzoek wordt de elektrische activiteit van uw hersenen geregistreerd. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Dit gaat er gebeuren: 

  • Ogen dicht: het grootste deel ligt u met uw ogen dicht. Een klein deel is met de ogen open. 
  • Zuchten: u gaat drie minuten diep en snel in- en uitademen. De laborant legt u uit wat precies de bedoeling is. 
  • Lichtflitsen: u krijgt een paar minuten lichtflitsen te zien. De laborant legt uit wanneer u daarbij de ogen open moet doen en wanneer dicht. 

Bij jonge kinderen lukt bovenstaande vaak niet allemaal. We passen het onderzoek dan aan en kijken wat wel lukt.

Na het onderzoek 

Na het onderzoek maken we uw hoofd weer zo goed mogelijk schoon. Dit duurt 5 tot 10 minuten. In totaal duurt de afspraak dus 75 tot 90 minuten. Uw haar zal nog wel wat vet blijven door de kleefpasta. Hou hier dus rekening mee als u een andere afspraak heeft na het onderzoek. 

EEG na slaapdeprivatie 

Dit stukje geldt alleen voor u als een EEG na slaapdeprivatie is aangevraagd. Uw arts vertelt u van tevoren als dit zo is. Het onderzoek is grotendeels hetzelfde als een normaal EEG-onderzoek. De verschillen zijn: 

  • ’s Nachts wakker blijven: u blijft de hele nacht vóór het onderzoek wakker 
  • Geen dranken met cafeïne erin: u mag de nacht en ochtend vóór het onderzoek geen koffie of andere dranken met cafeïne erin drinken. U mag verder wel gewoon ontbijten. 
  • Slapen tijdens het onderzoek: tijdens het onderzoek slaapt u even, als dat lukt natuurlijk. U hoeft niet heel diep te slapen. U kunt oordoppen meenemen als u dat fijn vindt. 
  • Kinderen: kinderen blijven meestal niet de hele nacht wakker. Soms blijven ze een deel van de nacht wakker. Soms krijgt een kind van de laborant melatonine om te helpen met in slaap vallen. Uw arts bespreekt van tevoren met u wat voor uw kind het beste werkt. 

24-uurs EEG 

Dit stukje geldt alleen voor u als een 24-uurs EEG is aangevraagd. Uw arts bespreekt dit van tevoren met u. De voorbereiding is hetzelfde als bij een normaal EEG onderzoek. De voorbereiding duurt alleen wel langer: 1 uur. U gaat daarna met de elektroden op uw hoofd weer naar huis. Belangrijk om te weten: 

  • Tasje met recorder: de elektroden zijn verbonden aan een recorder in een tasje. Dit tasje draagt u de hele tijd bij u. Als u slaapt kunt u de recorder naast uw kussen leggen. 
  • Dagelijkse activiteiten: u kunt in principe gewoon uw dagelijkse activiteiten doen. 
  • Voorzichtig: doe wel voorzichtig met de recorder en elektroden. De elektroden zijn vastgelijmd, maar kunnen loslaten als eraan getrokken wordt. 
  • Niet douchen: uw hoofd en de recorder mogen niet nat worden. U mag dus niet douchen. 
  • Niet sporten: u mag normaal bewegen, maar vermijd grote inspanning door bijvoorbeeld sporten. De elektroden kunnen anders loslaten. 
  • Formulier: u krijgt een formulier mee. Hierop vult u in grote lijnen in welk soort activiteiten u doet. Bijvoorbeeld: eten, op de bank zitten, fietsen, naar bed gaan. Soms is het de bedoeling om aanvallen te registreren. Schrijf dan ook op het formulier wanneer dit is gebeurd. 
  • Drukknop: soms zit aan de recorder ook een speciale drukknop. Deze drukt u in als er een aanval optreedt. De laborant legt de knop verder aan u uit. 
  • Terugbrengen: u krijgt een afspraak voor de volgende dag. Een laborant haalt dan de elektroden weer van uw hoofd. Uw haar zal wat vet blijven en er zullen nog wat lijmresten in zitten. Hou hier dus rekening mee als u een andere afspraak heeft na het onderzoek. De lijmresten kunt u thuis uit uw haar wassen. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u niet meteen. Een arts van de afdeling Klinische Neurofysiologie beoordeelt het EEG en geeft de uitslag door aan uw eigen arts. U krijgt een afspraak waarin uw arts de uitslag met u zal bespreken. Deze afspraak is ongeveer twee weken na het onderzoek. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn 

Beneden in de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal. Hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Dit is op de 3e verdieping, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal. Scan hier uw ticket. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten.

Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.  

Overig

Gebruik van (anonieme) data voor wetenschappelijk onderzoek 

De resultaten van uw onderzoek worden goed bewaard en beveiligd. Ze kunnen ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we om de zorg die we leveren nog beter te kunnen maken. Natuurlijk gebeurt dit volgens strenge privacyregels. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn uiteindelijk niet meer naar u te herleiden. U hoeft hier ook verder niks voor te doen. Er worden geen extra handelingen uitgevoerd of extra vragen aan u gesteld.   

Als u niet wilt dat uw gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, geef dat dan aan. Dit kan bij uw behandelend arts, of via mijnLUMC.