EEG-onderzoek
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.
Wat is EEG-onderzoek?
EEG is een afkorting voor 'Electro Encephalo Gram'. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant Klinische Neurofysiologie. Om een goed resultaat te krijgen adviseren wij u om uw haar van tevoren te wassen, en geen gel of haarlak te gebruiken.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Soorten EEG-onderzoeken
Het gewone EEG-onderzoek
Voorbereiding op het onderzoek
Eerst wordt met behulp van een meetlint en potlood de plaats bepaald waar de elektroden worden aangebracht. Deze plaatsen worden vervolgens ontvet met een schuurcrème om de weerstand van de huid te verlagen. Tenslotte worden 26 elektroden met een beetje kleefpasta op uw hoofd bevestigd. Bij langdurig onderzoek of indien een patiënt onrustig is of bij jonge kinderen zal men gebruik maken van een vloeibare lijm, die door blazen hard wordt. Deze is vrij gemakkelijk weer te verwijderen. Na deze voorbereiding, die ongeveer een half uur duurt, kan het eigenlijke onderzoek beginnen.
Registratie
Tijdens het onderzoek zal de laborant u vragen om enkele malen de ogen te openen en te sluiten, eventueel vuisten te maken en gedurende enige tijd (ongeveer 4 minuten) diep te zuchten. U zult bovendien enkele reeksen lichtflitsen te zien krijgen. De registratie duurt ongeveer 30 minuten en wordt meestal liggend uitgevoerd.
In totaal duurt een EEG dus circa 1 uur en 15 minuten.
Het EEG na slaapdeprivatie
De voorbereiding en registratie verlopen zoals bij het gewone EEG-onderzoek. U zult echter voor dit onderzoek een hele of een gedeelte van de nacht wakker moeten blijven. De volgende ochtend zal een EEG worden geregistreerd, waarbij het de bedoeling is dat u tijdens het onderzoek in slaap valt. Bij jonge kinderen die nog een middagdutje doen kan het onderzoek eventueel ook in de middag uitgevoerd worden, nadat ze hun gebruikelijke middagdutje overgeslagen hebben. Gedurende de nacht en ochtend vóór het onderzoek mag u geen koffie of thee drinken, maar wel gewoon ontbijten.
Het onderzoek duurt in totaal circa anderhalf uur.
Het 24-uurs EEG
Voorbereiding
Voor dit onderzoek wordt een aantal elektroden met vloeibare lijm op uw hoofd geplakt. Deze draden zijn verbonden aan een recorder, die u in een draagtas aan een riem om uw middel of om de schouder kunt dragen. Het aanbrengen duurt ongeveer 1 uur. De snoeren zijn goed onder uw kleren te verbergen. Wij raden u echter af een jurk of andere kleding uit één stuk te dragen. Een blouse of overhemd is handiger.
Registratie
De hersenactiviteit wordt tijdens dit onderzoek vastgelegd met een systeem dat afhankelijk van de hoeveelheid electroden in ieder geval 24 uur kan opnemen. Het kan voorkomen dat een registratie van meer dan één etmaal noodzakelijk is. U moet dan ongeveer 24 uur na het starten van het onderzoek terugkomen om de batterijen en de geheugenkaarten te laten verwisselen.
U krijgt van ons een formulier mee dat deel uitmaakt van het onderzoek. Voor een goed resultaat is het noodzakelijk dat u dit formulier nauwkeurig invult (of laat invullen door iemand uit uw omgeving) en vooral aangeeft op welk tijdstip u op het knopje van de recorder heeft gedrukt om iets bijzonders aan te geven.
De recorder beperkt u nauwelijks in uw bewegingsvrijheid. De elektroden zijn echter wel duidelijk zichtbaar, en kunnen dus van invloed zijn op uw dagelijkse bezigheden zoals werk of school. Het verwijderen van de elektroden gebeurt met aceton en duurt ongeveer 15 minuten. Wij raden u aan een goede haarborstel mee te nemen omdat uw haar in de war kan raken tijdens het verwijderen van de elektroden.
De apparatuur die u voor dit onderzoek van ons meekrijgt is kostbaar. Wij hopen daarom dat u hiermee voorzichtig zult omgaan.
Wanneer krijgt u de uitslag?
De onderzoeken worden door de laborant Klinische Neurofysiologie en een neuroloog beoordeeld. Het verslag zal in het algemeen binnen twee weken na het onderzoek naar de aanvragende arts worden gestuurd. Deze zal u vervolgens over de resultaten informeren.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
De afdeling Klinische Neurofysiologie is gehuisvest op de 3e verdieping, zone J3-R. route 593.
Het telefoonnummer is 071 - 5262104.
Overig
Net als u houden wij er niet van te moeten wachten, en we proberen dan ook op tijd te werken. De tijd is beperkt, en er is een goede kans dat het onderzoek niet meer uitgevoerd kan worden als u te laat bent. Mocht u in het verkeer vast komen te zitten op weg naar het onderzoek, dan verzoeken wij u dat door te geven; in dat geval proberen wij het schema aan te passen om het onderzoek alsnog te kunnen laten plaatsvinden.