Patiëntenfolder

Herpes simplex van het mondslijmvlies

Vrijwel iedereen is al op kinderleeftijd met talrijke virussen, waaronder het herpes simplex virus (HSV), in aanraking gekomen. Besmetting vindt voornamelijk plaats door direct contact met het virus. Besmetting is mogelijk via huid- of slijmvliescontact (zoenen, seksueel contact), maar soms ook via bepaalde gebruiksvoorwerpen. Ook door aanraking met de vingers van de herpesuitslag kan het virus worden overgebracht. De mogelijkheid bestaat dat daardoor de herpesinfectie ook op een andere plaats van het lichaam wordt overgebracht.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Onze zorg

Verschijnselen

Wanneer het lichaam voor het eerst wordt besmet met HSV spreken wij van een primaire infectie; deze wordt meestal niet opgemerkt, maar kan soms ook zeer heftig verlopen met koorts en een algemeen ziektegevoel. De meest voorkomende vorm van herhaaldelijk optredende HSV-infectie is herpes rond de lippen (ook wel koortsuitslag genoemd). Sommige patiënten hebben maar enkele malen in hun leven last van weer opspelende herpes, terwijl anderen er vrij vaak mee worden geconfronteerd. Meestal zijn de ergste klachten na een week weer verdwenen.

Oorzaak

Het virus blijft levenslang in het lichaam aanwezig en kan onder sommige omstandigheden weer de kop opsteken. Zo kunnen zonlicht, stress, menstruatie of allergie het virus activeren en vervolgens ziekteverschijnselen veroorzaken.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Er is nog geen behandeling voor het herpes virus voorhanden, die het virus onschadelijk maakt of voorkomt dat het steeds weer actief kan worden. Er is ook geen vaccin beschikbaar dat mensen immuun voor dit virus zou kunnen maken. Voor het bestrijden van de koorts en de pijn kunt u van de gangbare pijnstillers gebruik maken, bijvoorbeeld paracetamol. Het is belangrijk de mond zo goed mogelijk schoon te houden en eventueel een mondspoeling te gebruiken. Het heeft geen zin om antibiotica of zogenaamde antivirale tabletten te slikken. Ook het gebruik van zalfjes bij een koortslip is over het algemeen niet zinvol.

Meer informatie

Contact

Polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, receptie J2-Q-27, telefoon (071) 526 23 72 tussen 9.00 en 12.00 en 14.00 en 15.00 uur.