Patiëntenfolder

Contact - druppel isolatie

U hebt (mogelijk) een besmettelijke ziekte of een resistente bacterie. Deze ziekte of bacterie mag zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Daarom nemen de mensen die voor u zorgen extra maatregelen, dit noemen we isolatiemaatregelen. Ook moet u, en uw bezoek zich aan bepaalde regels houden. Als u een resistente bacterie (bijzonder resistent micro-organisme: BRMO) heeft kunt u meer informatie hierover lezen in de folder ‘informatie voor patiënten over BRMO’. Uw arts weet of u een BRMO heeft. Uw arts of verpleegkundige kan u precies vertellen waarom deze maatregelen bij u nodig zijn. In deze folder staat wat het personeel, u en uw bezoek moeten doen. Als u nog vragen hebt, kunt u die stellen aan de arts of de verpleegkundige. De extra maatregelen die genomen worden staan ook vermeld op de instructiekaart bij de deur van de kamer.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Medische Microbiologie.

Stoppen van de isolatie

Het is afhankelijk van hoe het met u gaat, hoelang de isolatie zal duren. Dit kunt u met uw arts bespreken. Er kunnen testen afgenomen worden om te controleren of de ziekte of de bacterie nog aanwezig is.

Wie doet wat?

Medewerkers die u behandelen of verzorgen zullen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen, zij dragen:

  • Schort (bij behandeling of verzorging)
  • Mondneusmasker
  • Handschoenen

Voor u als patiënt gelden de volgende regels: 

  • U mag de kamer niet verlaten, behalve als een medewerker het u vraagt. Als u een behandeling of onderzoek krijgt, zal een medewerker u komen halen. Als u de kamer verlaat draagt u schone kleding en een mondneusmasker en moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 
  • U mag niet naar gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer of het restaurant. 
  • Als u moet hoesten of niezen doe dit dan in een papieren zakdoek of in uw elleboogholte, met het gezicht afgewend van andere mensen. Gebruik de papieren zakdoek maar een keer en gooi deze na gebruik weg. Na het hoesten of niezen, ook wanneer er een zakdoek is gebruikt, moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 

Bezoek

U kunt gewoon op bezoek komen. Ook als u zwanger bent of een verminderde weerstand hebt kunt u op bezoek komen. We vragen wel of u zich wilt melden bij de verpleging. Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op. 

Om ervoor te zorgen dat u niet ziek wordt draagt u op de kamer: 

  • Mondneusmasker

Als u weggaat moet u het masker afdoen (of verwisselen voor een nieuw masker) en uw handen desinfecteren met handalcohol of uw handen wassen met water en zeep. 

Ouders en verzorgers

U mag als ouder of verzorger gewoon op bezoek komen. Rooming-in (overnachten bij de patiënt) of verblijf in het Ronald McDonaldhuis is toegestaan. 

U hoeft op de kamer geen mondneusmasker te dragen. Bij het verlaten van de kamer moet u uw handen desinfecteren met handalcohol of de handen wassen met water en zeep. U maakt gebruik van het toilet op de patiëntenkamer of in de liftkern. U mag gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de huiskamer en het restaurant, behalve als u verkoudheidsverschijnselen (hoesten, keelpijn, snotneus) hebt.

Kinkhoest
Als de patiënt kinkhoest heeft mag u geen gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes en is ook verblijf in het Ronald McDonaldhuis niet toegestaan.

Naar huis

Als u naar huis gaat zijn isolatiemaatregelen niet meer nodig.
Hebt u een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO)? Als u thuiszorg krijgt, dan vragen wij u te melden dat u een BRMO heeft aan thuiszorgmedewerkers. Zij weten dan welke maatregelen zij moeten nemen.

Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, kunt u deze gerust stellen aan uw arts of verpleegkundige.