Mammapolikliniek: leefstijladviezen
Deze folder is opgesteld door de afdeling heelkunde.
Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?
Voeding
Het dagelijks eten van gezonde voeding is belangrijk, denk aan 250 gram groenten, 2 stuks fruit en drink 1 ½ tot 2 liter per dag. Natuurlijk begrijpen we dat u ook wilt genieten van het leven en dat u soms ook ongezonde producten eet of drinkt, zoals snacks of alcohol. Een keer een gebakje of een portie friet kan geen kwaad. Zorg ervoor dat uw voedingspatroon in balans blijft.
Alcohol, roken en drugs
Wees u ervan bewust dat roken en het gebruik van alcohol het risico op kanker (of de terugkeer daarvan) vergroot. Het advies is om te stoppen met roken, geen drugs te gebruiken en dagelijks alcoholgebruik te vermijden.
Beweging
Het is belangrijk om in ieder geval dagelijks 30 minuten te bewegen. U kunt hierbij denken aan wandelen en fietsen. Doe bijvoorbeeld uw boodschappen lopend of met de fiets. Wanneer u veel conditie heeft ingeleverd door uw behandeling, kunt u op zoek gaan naar een fysiotherapeut voor begeleiding en advies. Het inplannen van rust- en ontspanningsmomenten is net zo belangrijk als bewegen. Wissel deze momenten af en vindt hierin uw persoonlijke balans.
Slaap
Een regelmatig slaappatroon van gemiddeld 6 tot 9 uur per nacht is belangrijk. Zelf kunt u op verschillende manieren invloed hebben op uw slaappatroon, zoals het ventileren en koelen van uw slaapkamer. Geen cafeïne te drinken voordat u naar bed gaat. Ook kan het helpen wanneer u voor het slapen beeldschermen vermijd (zoals telefoon, televisie of computer).
Ontspanning
Het kan u positieve energie geven wanneer u tijd doorbrengt met mensen die belangrijk voor u zijn.
Ook hobby’s en activiteiten kunnen ontspanning geven en u helpen om te genieten van het leven. Focus hierbij op wat goed voelt en wat goed gaat. Natuurlijk mag u zich ook verdrietig voelen en stilstaan bij alles wat u heeft meegemaakt. Deze gevoelens zijn normaal en mogen er zijn. Wanneer u vindt dat deze momenten uw leven teveel beheersen of beïnvloeden is het mogelijk om begeleiding en advies te vragen van zorgprofessionals. Dit kan bijvoorbeeld bij uw verpleegkundig specialist, arts, huisarts, psycholoog of maatschappelijk werker.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Mammapolikliniek
De mammapolikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag (bij voorkeur tussen 09:00 – 12.00 uur) op telefoonnummer: 071-526 3523, ook voor vragen aan de verpleegkundig specialist kunt u dit nummer bellen.
Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen: mammapoli@lumc.nl; dit is een algemeen e-mailadres, ook kunt u de verpleegkundig specialist een e-mail sturen voor reguliere vragen.
Handige links
De mammapolikliniek heeft ook een website: Mammapolikliniek LUMC