Patiëntenfolder

Mammapolikliniek: borstbesparende operatie met oncoplastisch herstel danwel mammareductie

Binnenkort zult u worden opgenomen in het LUMC vanwege een operatie aan uw borst(en). Er is bij u een afwijking geconstateerd die verwijderd moet worden door de chirurg, omdat er sprake is van een voorstadium van borstkanker of borstkanker.Met behulp van deze folder willen wij u informeren over de opname en de gang van zaken rondom de operatie. Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u deze stellen aan de specialist of aan uw behandelend (plastisch) chirurg.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling heelkunde.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De operatie
Voor de operatie zijn geen specifieke voorbereidingen nodig. De chirurg verwijdert het stukje weefsel uit uw borst. Het weefsel wordt door de patholoog onderzocht.

De dag van en de dagen na de operatie

Zie voor informatie over de voorbereidingen rond de operatie en de narcose de brochure:  

Algemene informatie afdeling Anesthesiologie | LUMC

U blijft 1 of 2 nachten in het ziekenhuis.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Het ontslag

Wanneer u wordt ontslagen krijgt u een afspraak op de mammapolikliniek bij de chirurg ongeveer  14 - 21 dagen na de operatie. Het weefselonderzoek duurt ongeveer 14 – 21 dagen. 

Mocht u voor de afspraak op de polikliniek klachten of vragen hebben dan kunt u con­tact opnemen met de verpleegkundig specialist. Zij zal sowieso contact met u zoeken 1 of 2 dagen na de operatie. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

De wond 

  • De wond wordt onderhuids gehecht; deze hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden.  Het verband mag de dag na de operatie worden verwijderd. Als de wond niet meer lekt, is het niet nodig om deze opnieuw te verbinden. Wanneer u dezelfde dag naar huis mag, kunt u zelf het verband verwijderen (een dag na de operatie). 
  • Over de wond zijn smalle hechtpleisters (steristrips) aangebracht; deze laat u zitten tot ongeveer 7-14 dagen na de operatie. U mag ze zelf verwijderen na ong. 7-14 dagen. U verwijdert ze makkelijk door van boven en van onder naar het litteken toe te werken. 

Meestal worden de steristrips verwijderd tijdens de afspraak met de chirurg. 

  • U mag douchen wanneer u thuis bent (+/- 2 dagen); hierna de wond goed droogdeppen met een schone handdoek. 
  • In bad gaan is toegestaan maar zorg dat het litteken niet in het water komt. 
  • Op de plaats van de wond geen zeep en/of bodylotion e.d. gebruiken om infectie zoveel mogelijk te voorkomen. Ook deodorant wordt afgeraden bij het litteken van de oksel. 
  • Zorg ervoor dat u uw schouders en nek goed beweegt zodat deze soepel blijven. U mag uw arm niet boven uw hoofd uitstrekken. ‘Haren kam’ hoogte is toegestaan. 
  • Na de operatie dient u 6 weken een stevige (sport) bh te dragen zonder beugels; de eerste 4 weken dag en nacht en daarna nog 2 weken overdag. Deze BH kunt u aanschaffen bij een speciaalzaak. Een voorsluiting is handig. 
  • U mag 6 weken geen kracht zetten met de borst spier of zwaar tillen (zwaarder dan een kilo). U kunt hierbij denken aan stofzuigen, ramen zemen maar ook aan het tillen van boodschappen. Dit geldt voor beide armen. 
  • Ook sporten wordt afgeraden en mag u 6 weken niet autorijden en/of fietsen. Wandelen is toegestaan. 
  • Overleg tijdens de controle bij uw behandelend plastisch chirurg wat u wel en niet mag, zoals het uitstrekken van uw armen. 
  • De eerste weken na de operatie kan de wond van de borst pijnlijk, gezwollen of enigszins verkleurd zijn; dit neemt in de loop der tijd af. Als de wond rood, warm en pijnlijk is, kan dit echter een infectie betekenen. U dient dan contact op te nemen met de mammapolikliniek. Dit geldt ook voor het geval u koorts heeft (38 graden of hoger)
  • Na ongeveer een jaar bereikt het litteken zijn definitieve vorm en kleur. De huid rond het litteken wordt steeds soepeler en gladder. 

Herstel

Het is moeilijk om aan te geven hoe lang het zal duren voor u weer helemaal hersteld bent. Dit hangt af van een aantal factoren, onder andere van de eventuele behan­deling die u nog moet volgen na de operatie of een behandeling die u reeds voor de operatie heeft gehad, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, radiotherapie of een com­binatie van beiden. Bewegen tijdens en na de behandeling wordt geadviseerd.

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Mocht u voor de afspraak op de polikliniek klachten of vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de afdeling plastische chirurgie of met de verpleegkundig specialist. Zij zal sowieso contact met u zoeken 1 of 2 dagen na de operatie.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Mammapolikliniek 

De mammapolikliniek is bereikbaar op telefoonnummer: 071-526 35 23, van maandag t/m vrijdag 

(9:00 – 12:00 uur), ook voor vragen aan de verpleegkundig specialist kunt u dit nummer bellen. 

Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen: mammapoli@lumc.nl; dit is een algemeen e-mail adres, ook kunt u de verpleegkundig specialist een e-mail sturen voor reguliere vragen

Afdeling Heelkunde VCH1 

Telefoonnummer: 071-526 4686. Mocht u een bandje horen, luister dit vooral volledig af. 

Plastische chirurgie

Telefoonnummer 071-5262939. Mocht u een bandje horen, luister dit vooral volledig af.

LUMC 

Albinusdreef 2 

2333 ZA Leiden 

Postbus 9600 

2300 RC Leiden 

071- 5269111 

Handige links

Website mammapolikliniek LUMC 

De mammapolikliniek heeft ook een website: www.lumc.nl/mammapoli

Lotgenotencontact

Wanneer u daar behoefte aan heeft kunt u in contact komen met lotgenoten (BVN) of kijk op www.borstkanker.nl