Patiëntenfolder

Video Capsule Endoscopie (VCE)

Binnenkort komt u voor een VideoCapsule Endoscopie op de endoscopieafdeling. In deze folder leggen we uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Maag-, darm- en leverziekten 

Onze zorg

Wat is Video Capsule Endoscopie (VCE)?

Met een videocapsule endoscopie kan de arts uw dunne darm van binnen bekijken. Hiervoor neemt u een capsule in waarin een kleine camera is ingebouwd (videocapsule). De videocapsule is ongeveer zo groot als een antibioticapil en beweegt volgens de natuurlijke weg door uw spijsverteringskanaal. Daarbij maakt het cameraatje opnames van het slijmvlies van de darmen. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding 

Het is belangrijk dat u tweedelige en ruimvallende kleding draagt in verband met de brede riem. Dus bijvoorbeeld geen jurk of broekpak uit één stuk. 

10 dagen voor het onderzoek 

  • Stop met geneesmiddelen die ijzer of aluminiumverbindingen bevatten. Deze medicijnen maken de darmwand minder goed zichtbaar. 
  • Stop met geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals codeïne, loperamide (imodium, diacure) of buscopan®.  
  • Bloedverdunnende geneesmiddelen kunt u gewoon innemen.

Overleg over bovenstaande punten altijd met uw behandelend arts! 

Eten en drinken 

Voor dit onderzoek moet de dunne darm volledig leeg (schoon) zijn. Als er nog ontlasting in de darm is achtergebleven, kunnen afwijkingen gemist worden. Volg daarom onderstaande instructies. 

1 dag vóór het onderzoek

  • Tussen 8.00-16.00 uur 
    • U mag niet eten. Alleen vloeibaar zoals pap, vla, yoghurt, bouillon melk, thee, water. 
  • Tussen 16.00-18.00 uur 
    • Drink 1 glas picoprep. Los 1 zakje poeder op in een groot glas met koud water (goed roeren). Drink daarnaast ten minste 2 liter heldere vloeistoffen* binnen 2 uur. U hoeft dus maar 1 zakje te gebruiken.
      *Heldere vloeistoffen zijn bijvoorbeeld: water, thee, heldere bouillon, heldere vruchtensap zonder vruchtvlees, heldere frisdranken. 
  • Na 18.00 uur 
    • Blijf zo veel mogelijk heldere vloeistoffen drinken. 

Dag van het onderzoek 

2 uur vóór het onderzoek 

  • U mag vanaf nu niets meer drinken.

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden? 

Het onderzoek wordt poliklinisch gedaan op de endoscopieafdeling. U meldt zich bij de ingang van het ziekenhuis bij de aanmeldzuil. Uit de zuil ontvangt u een ticket. 

De gastvrouwen/-mannen wijzen in de centrale hal u graag de weg. 

Bij de endoscopieafdeling route 164 (C04-S) meldt u zich met de ticket bij de aanmeldzuil. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. 

Het onderzoek 

De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. De verpleegkundige legt de procedure uit en stelt u enkele vragen. 

De verpleegkundige bevestigt een brede riem op uw huid ter hoogte van de buik met 8 sensoren op uw buik en sluit deze aan op een apparaat (de datarecorder). De beelden die de videocapsule maakt, worden naar de sensoren in de riem gestuurd. De datarecorder slaat alle beelden op. De datarecorder draagt u tijdens het onderzoek als een schoudertas bij u. 

Hierna krijgt een klein slokje antifoam, om schuimvorming in de maag en dunne darm te voorkomen. Vervolgens neemt u de videocapsule met wat water in.

Na het innemen van de videocapsule 

Nadat u de videocapsule heeft ingenomen, moet u elk uur een glas water drinken, u mag nog 4 uur niets eten. Na 2 uur mag u naast water ook weer heldere vloeistoffen drinken. Na 4 uur mag u een lichte lunch (cracker, beschuit of yoghurt) eten. Nadat het onderzoek is afgerond, om ongeveer 15.45 uur, mag u weer eten zoals u gewend bent. 

Tijdens deze periode van ongeveer 8 uur mag u de apparatuur niet loskoppelen of de riem afdoen. Omdat de datarecorder een kleine computer is, moet u hier met de grootste zorg mee omgaan. Probeer plotselinge bewegingen en botsingen met de datarecorder te voorkomen. Stel de apparatuur niet bloot aan schokken, trillingen of direct zonlicht. Dit kan namelijk er namelijk voor zorgen dat informatie verloren gaat.

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt de hele dag. Na het aanbrengen van de sensoren en het inslikken van de videocapsule mag u naar huis. We verwachten u rond 15.45 uur weer terug op de endoscopieafdeling voor het afkoppelen van de apparatuur. 

De endoscopieverpleegkundige geeft u aanwijzingen over het terugbrengen van de apparatuur aan het einde van de videocapsule endoscopie. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek tijdens uw vervolgafspraak op de polikliniek. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Belangrijke redenen om het onderzoek met de videocapsule niet te doen zijn: 

  • Zwangerschap 
  • Sterk vertraagde maag-/darmwerking 
  • Vernauwingen in de darm (deze moeten door scopieën of darmfoto’s uitgesloten zijn!) 
  • Inwendige elektronische apparaten als pacemakers, defibrillatoren en infusiepompjes. (Soms kan dit wel, na overleg met de arts.) 
Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

De videocapsule verlaat het lichaam meestal na enkele dagen via de ontlasting. U hoeft de videocapsule niet te bewaren. U kunt hem met uw ontlasting doorspoelen. 

Heeft u niet gezien dat de capsule uw lichaam heeft verlaten? Of krijgt u na de procedure last van misselijkheid, buikpijn of overgeven? Dan moet u contact opnemen met uw arts voor nader onderzoek. Er volgt dan eventueel een foto van de buik om te controleren of de videocapsule naar buiten is gekomen. In het zeldzame geval waarin deze niet op natuurlijke wijze het lichaam heeft verlaten, moet deze endoscopisch of operatief worden verwijderd. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het planbureau van de Maag-Darm-Leverziekten. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 – 12.00 uur via telefoonnummer 071-5296754. U kunt uw vragen ook stellen via email endoscopie.mdl@lumc.nl of kijk op www.lumc.nl/mijnlumc.