Senior onderzoeker

Dr. Ir. J. (Jeroen) Corver

Specialismen:
Molecular biology of Clostridium difficile
Even voorstellen
Na het behalen van mijn MSc in Plantenziektekunde aan de Universiteit van Wageningen (1993), promoveerde ik aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp Membraanfusieactiviteit van het Semliki Forest virus, onder supervisie van Prof. Dr. Jan Wilschut. Tijdens mijn promotie bracht ik enige tijd door aan de ETH in Zürich. In 1998 verhuisde ik naar het California Institute of Technology (Caltech) om als postdoc te werken aan de replicatie en assemblage van flavivirussen onder supervisie van Prof. Dr. James Strauss en werkte samen met Prof. Michael Rossmann en Richard Kuhn aan de Purdue University. Bij mijn terugkeer naar Nederland in 2002 begon ik in het LUMC te werken aan de spike-eiwitten van het hepatitis C-virus en het SARS-coronavirus, in de groep van Prof. Dr. Willy Spaan. In 2008 richtte ik me op bacteriën, door te werken aan het darmpathogeen Clostridioides difficile, in de groep van Prof. Dr. Ed Kuijper. In samenwerking met Dr. Paul Hensbergen van het Centrum voor Proteomics en Metabolomics van het LUMC werk ik nu voornamelijk aan C. difficile-proteasen.
Wetenschappelijk onderzoek
Mijn nieuwsgierigheid naar pathogenen en moleculaire biologie begon op de middelbare school, waar we tijdens biologieles leerden over bacteriofagen en DNA. Ik wilde hier meer over weten en besloot plantenziektekunde in Wageningen te gaan studeren, met een specialisatie in moleculaire virologie. Daarna besloot ik in Groningen te promoveren, waarbij ik leerde over membraanfusie, biochemie, biofysica en virologie. Vervolgens heb ik aan flavivirussen gewerkt op Caltech en aan Hepatitis C en SARS coronavirus in het LUMC.
Na een switch naar bacteriologie, bestudeer ik nu moleculaire mechanismen in Clostridioides difficile, waaronder de werkingswijze van een vermoedelijke remmer van toxineproductie, biomarkers en typing, snelle diagnostische methoden, stressrespons en motiliteit. Mijn focus ligt op de moleculaire mechanismen van proteasen en ik probeer deze informatie te gebruiken om nieuwe doelen voor interventie en diagnose te identificeren. Het gemeenschappelijke thema in al mijn werk is: hoe werken pathogenen? Welke moleculaire mechanismen bepalen een succesvolle levenscyclus?

Publicaties