Hoogleraar Immuunmodulatie door gastheer-commensaal interacties

Prof. dr. H. (Hermelijn) Smits

Specialismen:
Mucosal Immunology, Helminth parasites, Respiratory viruses, Allergic asthma
Even voorstellen
Ik deed mijn PhD-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar de microbiële priming van het menselijke immuunsysteem en de modulatie van allergen-specifieke immuunresponsen (2003). Vervolgens deed ik een postdoc in het lab van Prof. Lambrecht (nu bij VIB, Gent, België) over microbiële priming en bescherming tegen allergische luchtwegaandoeningen in verschillende muismodellen.

Ik verkreeg diverse persoonlijke beurzen (VENI (2006), VIDI (2014), VICI (2023)) van ZonMW om mijn eigen onderzoeksgroep op te bouwen, gericht op immuunregulatie door commensalen en hun bescherming tegen hyperinflammatoire aandoeningen en virale infecties in de long. Gedurende mijn carrière heb ik financiële ondersteuning ontvangen van de Nederlandse Longfonds voor verschillende projecten en leidde ik het internationale consortium AWWA (2018-2023) over astmapreventie. Ook was ik betrokken bij verschillende EU-consortia en het PPP-consortium DC4Balance.
Wetenschappelijk onderzoek
Veranderingen in de levensstijl hebben onze blootstelling aan microben veranderd en kunnen de toename van inflammatoire ziekten in de afgelopen 50 jaar verklaren.

Mijn onderzoek richt zich op de rol van verschillende commensalen of evolutionaire ‘oude vrienden’, zoals probiotische bacteriën, wormen, H. pylori en microbenrijke omgevingen, waarbij de identificatie van immunomodulerende moleculen en hun werkingsmechanismen centraal staat. Deze op microben gebaseerde moleculen, of de routes die ze triggeren, vormen een nieuwe benadering voor de behandeling van immuun-gemedieerde aandoeningen in de longen, waaronder hoe om te gaan met respiratoire virale infecties.

Om de meest geschikte toepassing te voorspellen, is uitgebreide immunofenotypering van inflammatoire gebeurtenissen noodzakelijk. In samenwerking met clinici en bioinformatici bestudeer ik luchtweefweefsel en mucosale immuunresponsen via single-cell technologieën (Cytof, single-cell transcriptomics). Dit zal worden toegepast in menselijke uitdagingstudies met allergenen, respiratoire virussen en/of microbiele producten.