Associate professor

Dr. G.F. (Georg) Zeller

Specialismen:
Microbiome Research
Even voorstellen
Ik heb Computational and Molecular Biology (met een specialisatie in Computer Science) gestudeerd aan de universiteiten van Tübingen en Uppsala. In 2010 behaalde ik een PhD voor machine learning-gebaseerde analyses van genomics en transcriptomics data van modelorganismen (A. thaliana en C. elegans) aan de Max Planck Instituten in Tübingen. Daarna sloot ik me aan bij de groep van Peer Bork aan EMBL Heidelberg als postdoctoraal onderzoeker, waar ik chemogenomics en metagenomics data analyseerde. In 2015 werd ik benoemd tot onafhankelijk teamleider aan EMBL Heidelberg in de Structural and Computational Biology Unit. In november 2023 ben ik verhuisd naar het LUMC als Associate Professor aan het Leiden University Center for Infectious Diseases (LUCID) en heb sindsdien mijn onderzoeksgroep daar heropgericht.
Wetenschappelijk onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op een beter begrip van menselijke microbiomen en hun impact op gezondheid en ziekte.

Mijn groep onderzoekt of niet-invasieve detectie van colorectale kanker (CRC) mogelijk is met darmmicrobioomprofielen. We hebben een nauwkeurig classificatiemodel ontwikkeld met machine learning en evalueren nu het prognostisch potentieel van deze CRC-classificator.

Om de mechanismen van bacteriële carcinogenese te verduidelijken, onderzoekt de groep intratumorale microben met behulp van multi-omics benaderingen, bacteriële imaging en cellulaire infectiemodellen, ondersteund door een ERC Synergy-beurs.

Daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in de algemene afgrenzing van gezonde versus zieke darmmicrobiomen (dysbiose) bij verschillende aandoeningen. Voor de ontwikkeling van een kwantitatief model van dysbiose ontving ik een LUMC Fellowship.

Mijn werk zal uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe diagnostische, prognostische en therapeutische benaderingen gericht op microbiomen, om gezondheid te behouden, ziekte te voorkomen en behandelingen te verbeteren.

Publicaties

Themes for innovation