Assistant professor, hoofd van molecular malaria vaccine research

Dr. B. (Blandine) Franke-Fayard

Specialismen:
Malaria: infection and vaccinology
Even voorstellen
Ik behaalde mijn PhD in 1993 in Moleculaire Genetica in Frankrijk (Universiteit van Nancy en Institut Scientifique de la Recherche Agronomique, INRA) met onderzoek naar de karakterisering van melkzuurbacteriofagen. Ik vervolgde mijn onderzoeksloopbaan als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Groningen (NL) en aan University College Cork (IE). Mijn reis leidde me van de Beaufort bergweiden (INRA, FR) naar de groene Ierse velden (University College Cork, IE) en uiteindelijk naar de ‘lage landen’ (LUMC, Leiden, NL). Wetenschappelijk gezien ben ik van virussen (mijn master) en bacteriofagen (mijn proefschrift) uiteindelijk uitgekomen bij “parasieten”. Mijn debuut in de ‘Malaria-wereld’ was een toevalligheid. Ik zocht een baan in ‘Zuid-Holland’, waar geen zuivelonderzoek plaatsvond, en kwam in 1999 een postdoc-positie op het gebied van malaria tegen bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Nu vier ik meer dan 20 jaar malaria-onderzoek!
Wetenschappelijk onderzoek
Onze studies zijn gericht op het ontwikkelen van behandelingen voor menselijke malaria, zowel door het onderzoeken en genetisch modificeren van de meest dodelijke menselijke malariaparasiet, Plasmodium falciparum, als door het benutten van knaagdiermodellen van malariaparasieten.

De focus van ons onderzoek ligt op het begrijpen van de moleculaire interacties tussen gastheer en parasiet in relatie met de oorzaken van malariapathologie en correlaten van beschermende immuniteit. We richten ons op het creëren van levende maar genetisch verzwakte parasieten. Hiermee kan een uiterst effectief vaccin te worden ontwikkeld, dat kan worden gebruikt om malaria uit te roeien. De groep werkt ook actief aan methoden om de vaccinpotentie te verhogen en probeert mechanismen van beschermende immuniteit, opgewekt door de verzwakte parasieten, te karakteriseren. Als onderdeel van de Leiden vaccine group hebben we de unieke mogelijkheid om onze bevindingen uit preklinische studies te vertalen naar klinische trials en de kennis uit deze trials te gebruiken om malaria-vaccinatie verder te verbeteren.