Tuberculose (TBC)
Deze informatie is opgesteld door de afdeling Longziekten.
Wat is Tuberculose (TBC)?
Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een specifieke bacterie: Mycobacterium tuberculosis. Tuberculose wordt vaak ingedeeld in 2 vormen: “open” tuberculose (ook wel longtuberculose of pulmonale tuberculose genoemd) en “gesloten tuberculose” (tuberculose zonder betrokkenheid van de longen). Tuberculose kan in alle organen voorkomen, maar in merendeel van de gevallen zijn de longen en de lymfeklieren betrokken. Ook kunnen bijvoorbeeld de botten of het zenuwstelsel betrokken zijn.
“Open tuberculose” is besmettelijk via druppeltjes die in de lucht zweven en kan overgedragen worden via hoesten, niezen, praten, etc. Eigenlijk alle bewegingen waarbij er lucht via de longen naar buiten komt. Dit is ook de reden dat patiënten met open tuberculose tot minimaal 2 weken na de start van de behandeling speciale beschermingsmaatregelen moeten volgen zodat de kans op besmetting van andere mensen zo klein mogelijk is: dit houdt in dat patiënten een mondmasker moeten dragen en als ze op de afdeling worden opgenomen in speciale isolatie kamers moeten verblijven. De verpleegkundigen en artsen zullen dan tijdens hun verblijf in de patiënten kamer een speciaal masker dragen. Ook familie en naasten zullen een masker moeten dragen tijdens bezoek aan de patiënt.
Verschijnselen
Veel voorkomende symptomen bij tuberculose zijn aanhoudend hoesten (soms met ophoesten van bloed), gewichtsverlies en nachtzweten. Als de lymfeklieren ook betrokken zijn dan zijn deze vaak gezwollen en kunnen pijnlijk zijn. Bij betrokkenheid van de botten kunnen er ook pijnklachten ontstaan.
De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, een röntgenfoto en onderzoek van het sputum (sputumkweek). Als de diagnose gesteld is, wordt dit (wettelijk verplicht) gemeld bij de GGD afdeling infectieziekten. Eventueel neemt de afdeling tuberculose bestrijding contact op met de patiënt voor nader contactonderzoek.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
De behandeling van tuberculose bestaat uit het innemen van meerdere medicijnen in pil vorm, de zogeheten tuberculostatica. De totale behandeling duurt 6 maanden, waarvan u gedurende de eerste twee maanden 4 medicijnen moet innemen en gedurende de daaropvolgende 4 maanden 2 of 3 medicijnen in moet nemen (afhankelijk van hoe gevoelig de tuberculose bacterie is voor de medicijnen). In sommige gevallen moet de behandeling verlengd worden (bijvoorbeeld als de botten ook aangedaan zijn). Gedurende de behandeling heeft u frequente controles bij de longarts op de polikliniek. Daarnaast zal ook de tuberculose verpleegkundige van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) langskomen.