Cryobiopsie van de longen
Behandelteam Interstitiële Longziekten, afdeling Longziekten LUMC.
Wat is Cryobiopsie van de longen?
Cryobiopsie van de longen vindt plaats tijdens een bronchoscopie. Dit is een kijkoperatie van de longen. Hierbij onderzoekt de Longarts de binnenzijde van de luchtwegen. In het beloop voorafgaande aan de cryobiopsie procedure is er een CT-scan van uw longen gemaakt. De Longarts bepaalt aan de hand van deze scan en aan de hand van wat er gezien wordt tijdens de bronchoscopie, op welke plaats het weefsel afgenomen wordt. Het biopt wordt genomen door een stukje longweefsel te bevriezen en de vriessonde (waaraan het weefel vastgevroren is) terug te trekken. De stukjes longweefsel worden vervolgens in het laboratorium onderzocht.
Het afnemen van cryobiopten gebeurt op de operatiekamer, onder algehele narcose.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Voorafgaand aan de procedure heeft u een informatiegesprek gehad met uw Longarts op de polikliniek. Omdat het een operatie onder narcose betreft, wordt u voorafgaand aan de opname gebeld door een Anesthesist. Tijdens dit screeningsgesprek worden gegevens verzameld die van belang zijn voor de ingreep, waaronder welke medicijnen u gebruikt. De Anesthesist bespreekt met u welke medicijnen u door moet gebruiken rondom de operatie en welke medicijnen gestopt moeten worden.
Hoe kunt u zich voorbereiden?
Ter voorbereiding op het screeningsgesprek met de Anesthesist, is het wenselijk dat u een actueel medicatie overzicht (AMO) opvraagt bij uw apotheek.
Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u zes uur voorafgaand aan de ingreep niets meer mag eten. Tot twee uur voor de ingreep mag u slokjes water of thee drinken. Indien u 's ochtends medicijnen gebruikt, mag u deze innemen, tenzij u hierover andere instructies krijgt van uw arts.
Draag makkelijke, niet-knellende kleding. Sieraden of andere kostbaarheden kunnen kwijtraken, u kunt ze daarom beter thuislaten. Het dragen van nagellak is niet gewenst, omdat dit het monitoren van uw zuurstofgehalte bemoeilijkt.
Wij verzoeken u op tijd op uw afspraak te arriveren. Houd hierbij rekening met eventuele verkeersdrukte en drukte in de parkeergarage van het LUMC. Vanwege de narcose mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer en moet u dus door een begeleider worden opgehaald.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en voert met u het opnamegesprek. Daarna wordt u naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer gebracht. U krijgt een infuus en in sommige gevallen wordt er een spuitje met een bloedverdunner toegediend om de kans op trombose (bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen. Nadat u gereed bent, wordt u naar de operatiekamer gebracht waar nogmaals uw identiteit en het soort ingreep wordt gecheckt.
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Daarna wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Zodra u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Er wordt een longfoto gemaakt om te controleren of er geen complicatie (zie verderop in deze folder) is opgetreden. Als de nacontroles goed zijn, kunt u dezelfde of de volgende dag weer naar huis.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
De meest voorkomende complicatie van cryobiopten is het ontstaan van een klaplong (pneumothorax). Er wordt daarom na de ingreep een controle longfoto gemaakt. Als er een klaplong ontstaat kan het soms nodig zijn een drain te plaatsen en kan de opname langer duren. Een klaplong ontstaat in 10% van de gevallen.
Andere mogelijke complicaties zijn een daling van het zuurstofgehalte tijdens de procedure en het optreden van een bloeding. Als dit optreedt wordt dit direct behandeld. Het kan een reden zijn om u na de ingreep wat langer te observeren op de verpleegafdeling.
Ondanks gebitsbescherming is er een kleine kans dat er schade ontstaat aan uw gebit, doordat de bronchoscoop via de mond wordt ingebracht. Ook kunt u hierdoor na de ingreep wat last hebben van de keel.
Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?
Heeft u na de ingreep last van bloed ophoesten wat niet ophoudt en/of erger wordt, koorts op de tweede dag na het onderzoek, plots optredende of toenemende kortademigheid of hoesten, neem dan contact op met de polikliniek Longziekten.
Behandelteam Interstitiële Longziekten, afdeling Longziekten LUMC.
Uitvoerend specialisten: dr. M.K. Ninaber, dr. M.E. Heuvers.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Polikliniek Longziekten LUMC, 071-5263742.