Patiëntenfolder

Vestibulair onderzoek standaard

Uw KNO-arts heeft een standaard vestibulair onderzoek aangevraagd. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

De polikliniek KNO.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Zoals uw arts heeft aangegeven moet u twee dagen voor het onderzoek stoppen met medicijnen tegen duizeligheid en/ of medicijnen met een gele sticker, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.  

  • U mag voor het onderzoek 24 uur geen alcohol en/of drugs gebruiken.  

  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen oogmake-up zoals mascara, oogpotlood en donkere oogschaduw. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Het standaard vestibulair onderzoek bestaat uit drie testen. Hiervoor krijgt u een speciale bril op met een ingebouwde camera. Daarmee registreert de onderzoeker uw oogbewegingen. Op deze manier wordt de functie van het evenwichtsorgaan gemeten. De ruimte is verduisterd. De onderzoeker blijft bij u in de ruimte en neemt plaats achter de computer.

Als eerste voeren we de Video Head Impulse Test uit. Tijdens deze test wordt uw hoofd door de onderzoeker kortdurend en snel een aantal keren in een bepaalde richting bewogen.

De tweede test is een calorisatietest. Hierbij worden uw beide evenwichtsorganen gestimuleerd door het laten stromen van warm (44 ⁰C) en koud (30 ⁰C) water in uw oren. U kunt draaiduizelig worden, dit verdwijnt na ongeveer twee minuten.

Als laatste doen we een positietest. Hierbij onderzoeken we of er sprake is van benigne paroxismale positie duizeligheid (BPPD). Als uit de test blijkt dat hier sprake van is, zal de onderzoeker een behandeling uitvoeren. De behandeling bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terecht komen. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley-manoeuvre. De onderzoeker geeft u hier uitleg over.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Het is raadzaam om iemand mee te nemen die met u mee naar huis reist.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Na het onderzoek schrijft de onderzoek een rapport voor de arts. De arts bespreekt de resultaten met u. U ontvangt hiervoor een nieuwe afspraak.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Tijdens het onderzoek zullen geen aanvallen van duizeligheid opgewekt worden. Het kan zijn dat u tijdens het onderzoek een moment van duizeligheid ervaart. Na het onderzoek kunt u zich onstabiel voelen.