Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen
Deze informatie is opgesteld door het Audiologisch Centrum, onderdeel van de afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde.
Wat gaat er vooraf aan het onderzoek of de behandeling?
Voor onderzoek en behandeling bij het Audiologisch Centrum moet uw kind verwezen worden. Zorgverleners die kunnen verwijzen zijn: de huisarts, jeugdarts, KNO-arts, kinderarts of kinderpsychiater.
Nadat wij de verwijzing ontvangen hebben, sturen wij een vragenlijst. Met deze vragenlijst krijgen wij een beter beeld van de ontwikkeling van het kind en de thuissituatie. Als uw kind bekend is bij andere zorgverleners dan vragen wij ook bij hen de beschikbare gegevens op. Deze informatie helpt ons om de hulpvraag goed in kaart te brengen en om de juiste afspraken in te plannen.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Onderzoek
Wij gebruiken verschillende onderzoeken om te kijken waar de ontwikkeling van uw kind vastloopt. Afhankelijk van de zorgvraag en de situatie van uw kind krijgt het één (of meerdere) van de onderstaande onderzoeken.
- gehoortest (toondrempels en spraakverstaan), afgestemd op de leeftijd van uw kind
- functietest van de middenoren
- logopedisch onderzoek
- psychologisch onderzoek
Behandeladvies
Bij kinderen met een spraak- of taalprobleem doen wij onderzoek en geven wij vervolgens advies voor behandeling. De behandeling zelf vindt plaats bij een logopedist in de woonomgeving van uw kind. Daar wordt uw kind dan naar verwezen.
Als wij zien dat uw kind middenoorproblemen heeft verwijzen wij door naar de KNO-arts. De KNO-arts kan indien nodig trommelvliesbuisjes plaatsen.
Bij gehoorverlies adviseren wij vaak een hoortoestel. Het aanpassen van een hoortoestel vindt plaats bij ons centrum, in nauwe samenwerking met een audicien in de woonomgeving van uw kind.
In sommige gevallen is het nodig om uw kind door te verwijzen naar een andere zorgverlener (in het LUMC). Wij zorgen er dan voor dat alle informatie goed wordt overgedragen.
Controle
Vaak vindt na een aantal maanden controle plaats om de ontwikkeling te volgen. We kijken dan of de behandeling het gewenste effect heeft. Zo nodig kunnen wij bijsturen.
Verschillende disciplines
De audioloog brengt samen met de audiologisch onderzoeker het gehoor in kaart. We meten bij verschillende toonhoogten het zachtste geluid dat uw kind kan horen. Bij de oudere kinderen meten we ook het spraakverstaan met een woordjestest. Als er aanwijzingen zijn dat de middenoren niet goed functioneren kunnen we ook de beweeglijkheid van het trommelvlies meten.
De logopedist kijkt naar de manier waarop uw kind communiceert. Wat zegt uw kind? Op welke manier zegt uw kind iets? En wat begrijpt uw kind? De logopedist zal eerst de situatie van uw kind met u bespreken en de hulpvraag in kaart brengen. Vervolgens wordt de spraak- en taalontwikkeling van uw kind beoordeeld door middel van verschillende testen (aangepast aan de leeftijd van uw kind).
De psycholoog doet onderzoek als er vragen zijn over het ontwikkelingsniveau of gedrag van uw kind. Zo kunnen we beter beoordelen hoe de zorgen over het gehoor, de spraak of taal passen in het totaalbeeld van het kind. Het onderzoek bestaat uit een gesprek met u, het invullen van vragenlijsten, observaties en testen (door middel van spelletjes en opdrachten).
Het maatschappelijk werk richt zich op de psychosociale aspecten die samenhangen met gehoor-, spraak- of taalproblemen. Voor veel ouders is het bericht dat hun kind een audiologisch probleem heeft heel ingrijpend. Hoe moet je daar als ouders mee omgaan? De maatschappelijk werker kan u als ouders daarin begeleiden.
Samenwerking
Het Audiologisch Centrum van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde werkt binnen het LUMC samen met onder andere:
- kinderartsen
- klinisch geneticus
- Cochleaire Implantatieteam
- Curium
Buiten het LUMC wordt samengewerkt met onder anderen:
- vrijgevestigde logopedisten
- Jeugdgezondheidszorg
- Integrale VroegHulp (IVH)
- GGZ
- gezinsbegeleidingsdiensten voor dove en slechthorende kinderen
- speciaal onderwijs voor slechthorende kinderen en kinderen met ernstige spraak- en taalmoeilijkheden (SH/ESM), inclusief de ambulant educatieve diensten van het speciaal onderwijs.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Voor het beantwoorden van vragen of voor aanmelding van uw kind kunt u het Audiologisch Centrum als volgt bereiken:
Bezoekadres
LUMC, polikliniek KNO
Audiologisch Centrum (J2-Q)
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Postadres
Secretariaat Audiologisch Centrum (KNO, LUMC)
Postbus 9600
2300 RC Leiden
Contactgegevens
Tel: 071-5268020 (op werkdagen van 9:00 - 12:30 uur)
E-mail: audiologie@lumc.nl
Overig
Erkenning en vergoeding
Het Audiologisch Centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (erkend in het kader van de Wet Toelating Zorginstellingen, WTZi) richt zich op diagnostiek, advisering en begeleiding bij mensen met een auditieve of communicatieve beperking. Het gaat om slechthorendheid bij mensen van alle leeftijden en om spraak- en taalproblemen bij kinderen. Audiologische hulp is een verstrekking in het kader van de Zorgverzekeringswet (ZVW, basisverzekering). De zorgverzekeraar vergoedt de kosten.