Foniatrisch spreekuur
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.
Wat is Foniatrisch spreekuur?
Algemene informatie
De stem is een waardevol instrument, waarmee je kunt communiceren, zingen en nog veel meer.
Stemgeluid ontstaat doordat uitgeademde lucht de stembanden (zie figuur 1 en 2) in trilling brengt. Dit gebeurt alleen wanneer de stembanden goed gesloten tegen elkaar aanliggen. De toonhoogte verandert door de spanning van de stembanden en de spieren hieromheen te variëren. De mondholte, tong, lippen en neusholte geven klank aan dit geluid, waardoor praten en zingen mogelijk is.
Enkele oorzaken van stemproblemen zijn: aangeboren afwijkingen, overbelasting, ontstekingen, een stilstaande stemband, kwaadaardigheid en irritatie door o.a. allergie, medicatie of brandend maagzuur.
Figuur 1. Strottenhoofd en stembanden
Figuur 2. De stembanden
a Strottenklepje (epiglottis), b Valse stembanden, c Ware stembanden, d Keelholte, e Luchtpijp, f Slokdarm.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
De kno-arts
Wanneer u bij ons op de polikliniek komt ziet u eerst een kno-arts. In dit eerste contact zal de kno-arts uw klachten inventariseren. Hierna onderzoekt hij uw keel, neus en oren om een goed beeld te vormen. Een apart onderdeel hierin is de fiberlaryngoscopie.
Fiberlaryngoscopie
Bij de fiberlaryngoscopie kijkt de arts met een dun slangetje via de neus en keel naar de stembanden. Dit onderzoek irriteert soms de neus en keel, maar wordt bijna nooit als erg vervelend ervaren. Stelt u vooraf gerust vragen.
Wanneer de kno-arts verdere analyse op het foniatrisch spreekuur nodig vindt, wordt u naar de logopedist verwezen om uw stem verder te laten analyseren.
De logopedist
De logopedist houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van stemproblemen. Door goed naar uw stem te luisteren en met gebruik van een computerprogramma maakt hij/zij een uitgebreide analyse van de stem. Bepaalde aspecten, zoals de spreektoonhoogte en de stemkwaliteit worden gemeten en beoordeeld.
Vragenlijsten
U wordt ook gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen. Deze zijn bedoeld om verschillende elementen van de stem te inventariseren; o.a. de invloed van de klachten op uw dagelijks leven en de mogelijke invloed van maagzuur op de stem.
Foniatrisch spreekuur
Hierna komt u op het foniatrisch spreekuur. Hier zal vooral de aandacht liggen op het in beeld brengen van uw stembanden met een stroboscoop.
Stroboscopie
De arts plaatst een buis in uw mond tot aan de achterkant van uw tong. Door de speciale lamp en camera in de buis zijn de stembanden vergroot en vertraagd te zien op de monitor. U kunt na het onderzoek uw eigen stembanden samen met de arts bekijken.
Soms is het nodig de keel te verdoven met een spray, die wat vies smaakt. Het voelt hierdoor alsof uw keel opzwelt, maar dit is niet het geval. U moet wel opletten dat uw keel 15 à 30 minuten na het onderzoek verdoofd is en slikken problemen kan geven. We adviseren u het eerste kwartier niets te drinken om verslikken te voorkomen.
Nadat uw stembanden goed in beeld zijn gebracht, overleggen de kno-arts en logopedist, op basis van alle gegevens, wat voor u de beste behandeling is. Deze kan bestaan uit logopedie (adviezen en oefeningen), medicijnen, chirurgische behandeling of een combinatie hiervan.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Wij hopen dat u na het lezen van deze brochure een indruk heeft gekregen van het foniatrisch spreekuur. Mocht u nog vragen hebben, kunt u deze altijd aan ons stellen. De polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde is te bereiken op 071 – 526 8020.
Als u suggesties heeft ter verbetering van de zorg en/of de inhoud van deze brochure, dan horen wij dat graag van u.