Micro Larynx Chirurgie (MLC) met injectie augmentatie, diagnostisch
Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Keel- Neus- en Oorheelkunde.
Wat is Micro Larynx Chirurgie (MLC) met injectie augmentatie, diagnostisch?
Diagnostische micro larynx chirurgie (MLC) is een ingreep onder algehele narcose om de stembanden op microscopisch niveau te inspecteren met als doel een diagnose te stellen. De ingreep vindt plaats in dagbehandeling, dat betekent dat u de dag van opname ook weer naar huis moet.
Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?
Wat mag u van de operatie verwachten?
Onder algehele narcose wordt er via de mond een buis in de keel geplaatst om goed zicht op de stembanden te verkrijgen. De KNO-arts kan vervolgens met een microscoop en speciale instrumenten de stembanden bekijken om zo de diagnose te stellen die uw klacht veroorzaakt.
Soms wordt er tijdens de operatie een kleine ingreep aan de stembanden gedaan om de diagnose te bevestigen. Dit zijn ingrepen met een (mogelijke) tijdelijke verbetering op de functie van de stembanden (sluiting en/ of trilling). Er wordt geprobeerd om de sluiting te verbeteren door de stembanden dikker te maken en /of de trilling te verbeteren door de boven en de onderlaag van de stembanden van elkaar te scheiden waardoor en een betere trilling mogelijk is.
Uw KNO-arts bespreekt uw persoonlijke definitieve behandelplan met u.
Figuur 1:Realistische weergave stembanden
Figuur 2: Het inspuiten van de stemband (schematisch)
Het vulmiddel
Meestal wordt er bij het opspuiten een kortwerkend vulmiddel gebruikt. Dit middel blijft gemiddeld drie maanden in de stembanden aanwezig, waarna het geleidelijk door het lichaam wordt afgebroken en opgenomen. Dit betekent dat het effect van de opspuiting weer langzaam verdwijnt. In enkele gevallen kan gekozen worden voor een langer werkend middel (1 jaar).
Het kan zijn dat u de eerste dagen na het opvullen van de stemband een slechtere stem heeft. Dit heeft te maken met het verspreiden van het vulmiddel in de stemband. Ook moet het vulmiddel goed gaan meetrillen met de stembanden.
Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?
Na de operatie
Als de ingreep beëindigd is gaat u naar de verkoever (uitslaapkamer) en vervolgens naar de afdeling waar u opgenomen bent. Na een aantal controles mag u naar huis.
U moet één dag stemrust houden en 4 dagen na de operatie komt u bij de logopedist voor controle en hulp bij het opstarten van de stem. In de meeste gevallen mag u daarna de gewoon praten, het kan zijn dat de keel gevoelig of pijnlijk is. Uw KNO-arts geeft u de definitieve opdrachten voor na de ingreep.
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
Zoals aan elke medische ingreep zijn er ook aan een diagnostische MLC risico’s verbonden. Deze zogenoemde complicaties komen in een klein aantal gevallen van de operaties voor. Toch is het belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.
Er is een kleine kans op:
- Beschadiging van de voortanden door de buis die op de voortanden steunt. Standaard wordt een gebitsbeschermer gebruikt. Het LUMC is echter niet verzekerd voor tandheelkundige schade door de ingreep. Eventuele kosten zijn voor eigen rekening.
- Er kan een doof gevoel in de tong/ lippen zijn doordat de buis die gebruikt wordt ook op de tong en lippen steunt. Dit is meestal van tijdelijke aard. Toch kan het een aantal weken of maanden duren voordat dit volledig hersteld is.
- Bij injectie augmentatie (opvullen) van de stembanden kan de stem in het begin geknepen klinken, dit komt doordat het vulmiddel nog moet verspreiden in de stembanden.
- In principe kent iedere stembandoperatie een kleine kans op blijvende verslechtering van de stem(kwaliteit), echter bij een diagnostische MLC is deze kans zeer klein.
Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?
Twee weken en één maand de operatie komt u op controle. Er wordt dan beoordeeld wat het effect van de operatie op uw stem is. Het verdere behandeltraject wordt vervolgens met u te besproken.
Contactgegevens van de betrokken poliklinieken
Mocht u nog vragen hebben kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde op het telefoonnummer 071-526 8020.
Overig
Vraag en Antwoord:
- Ik heb het gevoel dat er iets in mijn keel zit, maar krijg het niet weg gekucht?
Wat u voelt is het vulmiddel dat in uw stemband zit. In het begin kunt u dit voelen. Vaak went u hier snel aan als u weet wat er aan de hand is. - De KNO-arts heeft verteld dat er een kleine bloeding is ontstaan tijdens het opspuiten, is dit erg?
In principe hoeft dit geen probleem te zijn. Het kan wel betekenen dat het iets langer duurt voordat uw stem verbetert. - Na het opspuiten word ik steeds benauwder, wat moet ik doen?
Als u merkt dat u benauwd wordt of dat u ademhaling hoorbaar wordt (stridor) is het van belang dat u zo spoedig mogelijk naar de poli Keel-, Neus- en Oorheelkunde komt, zodat er gekeken kan worden of er nog voldoende ruimte is om te ademen. Het kan namelijk zijn dat er door een nabloeding een zwelling in de keel ontstaat die de luchtweg kan bedreigen. Indien u te ver van het LUMC af woont kunt u het beste met deze folder naar de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. - Mijn stem is na het opspuiten slechter, wat nu?
Het kan voorkomen dat de stem tijdelijk slechter wordt. Dit heeft ermee te maken dat het middel in de stemband zich nog moet verspreiden. Het is daarom van belang dat u veel spreekt en tweemaal daags de oefeningen van de logopedist doet. - Mijn stem klinkt zo gespannen, hoe komt dat?
Doordat de stembanden eerst niet goed tegen elkaar konden komen heeft u zichzelf aangeleerd om relatief veel kracht te zetten tijdens het spreken. Nu de stemband is opgevuld komen de stembanden veel makkelijker tegen elkaar. Als u dezelfde kracht als voorheen gebruikt tijdens het spreken klinkt de stem geknepen. Probeer daarom meer ontspannen te spreken.