Associate Professor/Onderzoeker/Portfoliohouder Onderwijs

Dr. M. (Marieke) Griffioen

Specialismen:
Cancer Immunology & Immunotherapy, Acute Myeloid Leukemia, Allogenic (Stem) Cell Transplantation, T-cell receptor gene therapy, Neoantigens & Minor Histocompatibility Antigens
Even voorstellen
Ik ben Marieke Griffioen geboren in 1970. Ik heb Biomedische Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Leiden, en mijn PhD gedaan bij de afdeling Klinische Oncologie in het LUMC (1999), waar ik ook heb gewerkt als postdoc. In 2004, ben ik gestart bij de afdeling Hematologie, waar ik de eerste stappen heb ontwikkeld voor T-cel receptor gentherapie voor minor histocompatibiliteits antigen HA-1. Sinds 2008 ben ik staflid bij de Hematologie. Ik heb nieuwe minor histocompatibiliteits antigenen gevonden, en RNA-Seq ontwikkeld voor diagnostiek van acute myeloïde leukemie. Ik onderzoek ook neoantigenen, en heb een T-cel receptor tegen gemuteerd NPM1 gevonden, die in 2024 zal worden gebruikt om patiënten met acute myeloïde leukemie te behandelen.

Ik ben coördinator van de halve minor “Cancer Immunology & Immunotherapy” en FOS-cursus “Allogeneic SCT & Immunotherapy”, lid van de Opleidingscommissie Biomedische Wetenschappen en Bachelor Stage Commissie, en docent Immunologie en BAST in BW2.
Wetenschappelijk onderzoek
Mijn onderzoek richt zich op minor histocompatibiliteits antigenen (MiHAs) en neoantigenen, en T-cel receptoren (TCRs) die deze antigenen aanvallen op tumorcellen.

Ik heb GWAS ontwikkeld en nieuwe MiHAs gevonden, inclusief 12 antigenen die mogelijk relevant zijn voor immunotherapie na allogene stamceltransplantatie. Ik meet T-cel responsen met peptide-MHC multimeren en TCR-sequencing, en ontwikkel TCR gentherapie om MiHAs op tumorcellen aan te vallen.

Naast MiHAs, heb ik TCRs gevonden die neoantigenen aanvallen op acute myeloïde leukemie. Eén van deze TCRs tegen gemuteerd NPM1 zal in 2024 in het LUMC worden gebruikt om patiënten met acute myeloïde leukemie te behandelen.

Tenslotte heb ik RNA-seq ontwikkeld om genetische afwijkingen te meten in acute myeloïde leukemie. De techniek wordt gebruikt in de diagnostiek, en zal worden uitgebreid met genexpressie profielen en andere vormen van leukemie.

Publicaties